Itä-Ukrainan taistelut: "Venäjä lisää paineita lännelle"

Itä-Ukrainassa viime päivinä kiihtyneet taistelut kertovat Venäjän halusta näyttää, etteivät pakotteet ja talouden ahdinko saa sitä luopumaan tavoitteistaan, arvioi Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola.  

Aaltolan mukaan Venäjä hakee nyt vahvempia asemia sotilaallisin keinoin, kun neuvottelupöydässä ei päästä eteenpäin. Tästä syntyy EU:lle ja Yhdysvalloille paineita pohtia uusia keinoja, myös uusia pakotteita Venäjää vastaan.  

-Yhdysvalloissa on kuultu ääniä sotilaallisen tuen avaamiseksi. Ukrainalle ei ole viety aseita vielä, vain muita varusteita. Kuvat, joita nyt tulee Ukrainasta, lisäävät Yhdysvalloissa halua tukea, Aaltola arvioi.  

Vielä tammikuun alussa Ukrainan tilanne oli jonkin aikaa rauhallisempi. Tämä sai jotkut jopa pohtimaan Venäjän vastaisista pakotteista luopumista, jos Venäjä osoittautuisi luotettavaksi kumppaniksi.  

-Se taisi olla väärää toiveikkuutta.  

Nyt näyttää siltä, että pelko taistelujen kiihtymisestä kevään tullen osoittautuu oikeaksi. Kevätoffensiivi alkoi odotettua aiemmin.   

-Venäjän halu päästä eroon pakotteista saa sen hakemaan ratkaisuja, ei neuvottelupöydässä vaan sotilaallisesti. Venäjän tavoite on kokonaissopimus lännen kanssa, iso turvallisuusratkaisu Euroopassa ja Venäjän lähialueilla.  

Aaltola ei arvioinut, milloin voidaan aloittaa uudet neuvottelut Ukrainasta. Hän piti selvänä, että Minskin tulitaukosopimus viime syyskuulta tullaan ajan mittaan korvaamaan uudella.  

Ilkka Kanerva (kok.) pohti Yleisradion haastattelussa, että Ukrainaan on ehkä syytä asettaa kriisinhallinta- tai rauhanturvatehtävä. Aaltolan mukaan on vaikea nähdä, minkä järjestön alla tämä voisi toimia.  

Etyj tuomitsi siviilien ampumisen

Etyj julkisti viime päivien taisteluista lausunnon ja pahoitteli siviilien kuolemia. Etyj vaati kaikkia osapuolia pidättäytymään väkivaltaisuuksista, kuten Grad-rakettien käytöstä .

Etyj tuomitsee erityisesti siviilialueiden käyttäminen sotatoimiin, koska tästä seuraa vastatulta, joka asettaa siviilit hengenvaaraan.   


Lue myös:

    Uusimmat