Mainos

Itä-Ukrainan separatistivaalit kiristävät lännen ja Venäjän suhteita

Itä-Ukrainassa Donetskin ja Luhanskin alueella lasketaan parhaillaan separatistien järjestämien vaalien ääniä. Donetskin separatistien johtaja Aleksandr Zahartshenko on ovensuukyselyjen mukaan voittamassa vaalit.

Ovensuukyselyjen mukaan Zahartshenko saa yli 81 prosenttia äänistä. Zahartsenkon puolueen menestys oli yhtä mairitteleva, sillä se saa 65 prosenttia äänistä.  

Myös Luhanskissa nykyisen johtajan Igor Plotnitskin odotettiin voittavan vaalit pomminvarmasti.  

Vaaleilla on tarkoitus valita itsenäisiksi julistautuneille Donetskin ja Luhanskin kansantasavalloille presidentit ja parlamentit. 

Lännen vastalauseista huolimatta Venäjä suunnittelee tunnustavansa vaalien tuloksen. 

Ukrainan presidentti Petro Poroshenko tuomitsi tänään jälleen kerran Itä-Ukrainan vaalit kovin sanoin.  

- Nämä niin kutsutut vaalit ovat farssi, joissa äänestetään tankkien ja konekiväärien piippujen varjossa, Poroshenko laukoi ja varoitti jälleen kerran Venäjää tunnustamasta vaalien tulosta, kuten se on luvannut tehdä.  

Ukrainan turvallisuuspalvelu ilmoitti, että vaaleista on aloitettu rikostutkinta, koska kyse on laittomasta vallan anastamisesta.  

Donetskin ja Luhanskin vaaliuurnille kertyi aamulla jonoa, kun itäukrainalaiset kerääntyivät äänestämään vaaleissa joita yksikään Euroopan Unionin maa ei pidä vaaleina.

- Äänestämme rakentaaksemme uuden valtion, taistelemme sen vuoksi, ihmiset kuolevat sen vuoksi, ja venäläiset vapaaehtoiset taistelevat rinnallamme, totesi Aleksandr Zakhartsenko tänään.

Yleisesti vaaleja pidetään vastavetona viikon takaisille Ukrainan parlamenttivaaleille, joissa länsimieliset puolueet voittivat.

- Tietysti  tulee, mutta emme ajatelleet jatkaa neuvotteluita Ukrainan kanssa lähitulevaisuudessa. Tänään vaalien jälkeen tarkkailemme, mikä on Kiovan reaktio, ja toimimme sen mukaisesti.

Zakhartsenkon mielestä itsenäisyys separatistialueilla on jo.

Venäjä on ilmoittanut aikovansa tunnustaa vaalien tuloksen vedoten Minskin tulitaukosopimukseen. Länsimaat ja Ukraina pitävät vaaleja laittomina saman sopimuksen nojalla. Syyskuussa solmittuun sopimukseen on kirjattu kohta, jonka mukaan alueella tulee järjestää vaalit paikallisista johtajista. Mutta vaalien tulisi olla Ukrainan lain mukaiset ja johtajien väliaikaiset.

Vaalipaikoilla jaettiin tänään muun muassa perunoita. Separatistialueilla on pulaa kaikesta. 

Venäjä ilmoitti tänään toimittaneensa Donetskin ja Luhanskin alueille yli 50 rekalla ruokatarvikkeita ja rakennusmateriaaleja. Ukrainan viranomaiset syyttivät Venäjää joukkojen ja kaluston siirtämisestä Itä-Ukrainan separatistialueille. Taistelut ovat jatkuneet.
Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.