Mainos

Itä-Timorissa itsenäistymisäänestyksen muistojuhla

Tuhannet itätimorilaiset muistivat tänään vuosi sitten pidettyä itsenäistymisäänestystä ja sitä seuranneita väkivaltaisuuksia. Tasan vuosi sitten lähes 80 prosenttia itätimorilaisista äänesti maakunnan itsenäistymistä Indonesiasta. Äänestystä seuranneissa verisissä väkivaltaisuuksissa sai surmansa noin tuhat ihmistä ja lähes 300 000 pakeni kahakoita naapurissa olevaan Länsi-Timoriin.

Itä-Timorin piispa, Nobelin rauhanpalkinnon saanut Carlos Ximenes Felipe Belo, kehotti muistopuheessaan itätimorilaisia "liittymään yhteen ja työskentelemään tulevaisuuden puolesta". Pääkaupungin Dilin katedraalissa pidettyyn muistotilaisuuteen osallistui myös Itä-Timorin itsenäisyysjohtaja Xanana Gusmao, joka

Gusmao

valittiin aiemmin jatkamaan tehtävässään.

YK:n edustajina mukana olivat väliaikaisen hallinnon (UNTAET) johtaja Sergio Vieira de Mello sekä itsenäisyysäänestyksen valvoja Ian Martin. Belo kiitti puheessaan YK:ta, ja Indonesian entistä presidenttiä B.J. Habibieta siitä, että tällä oli "rohkeutta" antaa YK:n järjestää kansanäänestys.

Indonesia valloitti Itä-Timorin Portugalilta vuonna 1975 ja hallitsi sitä rautaisella otteella viime vuoden äänestykseen asti. Vuosikymmeniä kestäneen valtakauden aikana arviolta 200 000 ihmistä sai surmansa. Itsenäisyysäänestystä edelsi ja seurasi verisiä väkivaltaisuuksia, kun Indonesian asevoimien tukemat puolisotilaalliset ryhmät yrittivät pelotella itätimorilaisia äänestämään maakunnan pysymisestä Indonesian hallinnassa.

Tulos oli kuitenkin riemuvoitto itsenäisyyden kannattajille: kaikkiaan 78,5 prosenttia itätimorilaisista äänesti itsenäistymisen puolesta.

Väkivalta ei ole loppunut

Äänestystä seuranneissa väkivaltaisuuksissa sai surmansa noin tuhat ihmistä ja lähes 300 000 joutui pakenemaan Länsi-Timoriin, missä on yhä noin 100 000 pakolaista. Australian johdolla toimineen monikansalliset joukot rauhoittivat tilanteen viime syksynä, ja YK:n rauhanturvaajat ottivat heidän paikkansa alkuvuodesta.

Itä-Timorissa on tällä hetkellä noin 8 000 rauhanturvaajaa. YK odottaa, että Itä-Timorissa järjestetään vuoden 2001 loppuun mennessä vaalit, jotka johtavat lopulliseen itsenäistymiseen. Puolisotilaallisten joukkojen väkivaltaisuudet ovat kuitenkin kiihtyneet viime aikoina, ja kaksi YK:n rauhanturvaajaa on tapettu.

YK:n mukaan turvallisuustilanne on hallinnassa, mutta sen sotilaat ovat jatkuvassa hälytysvalmiudessa. Sergio Vieira de Mello kehottikin puolisotilaallisia joukkoja laskemaan aseensa ja palaamaan kotikyliinsä Länsi-Timorissa.

(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.