Mainos

Itä-Timorissa historiallinen äänestys

Itä-Timorissa on järjestetty tänään maan ensimmäiset vapaat vaalit. Äänestyspaikat aukesivat yöllä Suomen aikaa. Itätimorilaiset valitsevat ensimmäistä kertaa itse edustajansa kansalliskokoukseen.

Tänään vaalipäivänä tulee kuluneeksi tasan kaksi vuotta siitä, kun itätimorilaiset äänestivät maan vapaaksi indonesian hallinnon alaisuudesta kansanäänestyksessä. Noin 425 000 äänestäjää valitsee jäsenet 88-paikkaiseen kansalliskokoukseen yli tuhannesta ehdokkaasta.

Äänestys oli vilkasta, ja monilla äänestyspaikoilla oli pitkiä jonoja. YK:n edustajat arvioivat, että äänestysprosentti oli jopa 93.

-Äänestysprosentti on päivän kuluessa noussut korkeaksi kaikkialla osoittaen, että itätimorilaiset ovat voimakkaasti sitoutuneita demokratiaan, YK:n vaaliviranomaisia johtava Carlos Valenzuela sanoi. Äänestys jatkui suunniteltua pitempään, sillä monin paikoin uurnille oli vielä jonoa neljältä paikallista aikaa, kun äänestyksen oli määrä päättyä.

Vaalit on tärkeä taitekohta


Vaalit olivat tärkeä merkkipaalu Itä-Timorin matkalla täyteen itsenäisyyteen. Maa on ollut vuoden 1999 kansanäänestyksestä lähtien YK:n hallinnossa. Silloin äänestystä seurasi laajoja väkivaltaisuuksia, mutta tänään Itä-Timorilla oli rauhallista.

Vaaleissa valittavan kansalliskokouksen on määrä laatia maalle perustuslaki. Kansalliskokouksesta muodostetaan myös maan ensimmäinen parlamentti.

Itsenäisyystaistelua johtaneen Fretilin-liikkeen uskotaan saavan enemmistön äänistä. Äänioikeutettuja oli
425 000. Tuloksien odotetaan olevan valmiina syyskuun 10. päivänä.

Myös Itä-Timorin ensimmäiseksi presidentiksi kaavailtu entinen itsenäisyystaistelija Xanana Gusmao kävi äänestämässä. Hän kuvasi vaaleja uuden elämän aluksi käydessään vaalihuoneella kotikylässään Manatutossa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.