Itä-Timorin presidentti vetosi mellakoitsijoihin

Lähes 2500 sotilasta Australiasta, Malesiasta, Uudesta-Seelannista ja Portugalista partioivat pääkaupungin Dilin kaduilla.

Itä-Timorin presidentti Xanana Gusmao on pyytänyt maansa asukkaita lopettamaan verenvuodatuksen. Kriisi ei kuitenkaan näyttänyt väistyvän, kun hallituksen hätäkokous päättyi tuloksetta ja pääministeri Mari Alkatiri kieltäytyi eroamasta.

Gusmao puhui väkijoukolle pääkaupungissa Dilissä, missä kapinalliset sotilaat ja heihin liittyneet nuorisojoukot ovat riehuneet päiväkausia.

- Pyydän teitä rauhoittumaan. Älkää tarttuko veitsiinne. Älkää polttako taloja, älkääkä tapelko. Lupaamme kansallista yhtenäisyyttä niin, että elämä palautuu taas normaaliksi, hän sanoi väkijoukolle, joka vaati Alkatirin eroa.

Gusmao neuvotteli koko päivän Alkatirin kanssa. Päivän päätteeksi hän ei osannut luvata kadulle kokoontuneelle väkijoukolle muuta kuin sen, että keskustelut jatkuvat tiistaina.

Lähes 2500 sotilasta Australiasta, Malesiasta, Uudesta-Seelannista ja Portugalista partioi nyt Dilin kaduilla. Ainakin 50 000 ihmistä on paennut taisteluja kirkkoihin ja suurlähetystöjen alueelle.

- Asiat ovat huonommin, täällä on entistä pelottavampaa, useimmat avustusjärjestöt ja YK ovat lähteneet, World Vision -järjestön päällikkö Tim Costello sanoi. - Se on ollut järkyttävää. En odottanut tätä.

Jakautunut maa

Mellakat alkoivat, kun pääministeri Alkatiri päätti erottaa 600 syrjinnästä valittanutta armeijan sotilasta. Erotettujen sotilaiden mukaan komentajavalinnoissa suositaan maan itäosien asukkaita.

Alkatiri on vihjannut, että presidentti Gusmao käyttää levottomuuksia hyväkseen pakottaakseen hänet ulos hallituksesta. Moni muu on taas syyttänyt juuri Alkatiriä siitä, että kiistat maan eri osien asukkaiden välillä ovat edenneet räjähtämispisteeseen.

Uusi-Seelanti varautuu pitkään operaatioon

Uuden-Seelannin pääministeri Helen Clark sanoi, että uusiseelantilaiset sotilaat jäävät Itä-Timoriin ainakin ensi vuoteen asti. Silloin on määrä järjestää vaalit.

Australian pääministeri John Howard arvioi tänään, että Itä-Timorin armeijan ja kapinallisten yhteenotto on vaikeampi kuin vuoden 1999 levottomuudet. Silloin YK:n valtuuttamat joukot taltuttivat itsenäisyysäänestyksen tuloksesta puhjenneet levottomuudet.

Tilanne on Howardin mielestä vaikeampi nyt, koska toinen osapuoli on hajanainen ja koostuu eri joukkioista.

Gusmaon kerrotaan olevan sitä mieltä, että ulkomaiset joukot valvoisivat maata, kunnes kapina on kukistettu. Hänen mielestään erotettujen sotilaiden syytökset on selvitettävä. Alkatirin sanotaan suhtautuvan varauksellisemmin ulkomaisten joukkojen pysymiseen maassa.

(MTV3-STT-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat