Mainos

Itä-Timorin presidentinvaaleissa pulmia

Äänestyslipukkeet loppuivat kesken reilun puolen miljoonan äänioikeutetun Itä-Timorissa, jossa on tänään äänestetty presidentinvaaleissa.

Itä-Timorin presidentinvaalien äänestys on päättynyt sekavissa tunnelmissa. Maan keskusvaalilautakunnan mukaan äänestyslipukkeet loppuivat, vaikka ihmisiä oli vielä jonottamassa pääsyä äänestämään.

Toistaiseksi ei ole selvillä, kuinka ongelma aiotaan ratkaista. Äänestyksen presidentinvaaleissa oli määrä päättyä kello 10 Suomen aikaa.

Itä-Timorin vaaleissa on reilut puoli miljoonaa äänioikeutettua.

Itä-Timorin pääministeri Jose Ramos-Horta

Vaalien ennakkosuosikki on ollut nykyinen pääministeri, Nobelin rauhanpalkinnon saanut Jose Ramos-Horta. Jos yksikään kahdeksasta ehdokkaasta ei saa yli puolta äänistä, edessä on toinen vaalikierros 9. toukokuuta. Ramos-Horta on syyttänyt maan johtavaa Fretilin-puoluetta äänestäjien pelottelusta presidentinvaaleissa. Ramos-Horta kertoo silti uskovansa, että kansan tahto toteutuu vaalissa.

Itä-Timorin presidentinvaalit

- Meidän täytyy olla tyytyväisiä, jos vaalit ovat 80-prosenttisesti vilpittömät ja hyvin hallinnoidut. Ehkä 20 tai 30 vuoden kuluttua meillä on yhtä rehelliset vaalit kuin Suomessa tai Norjassa, arveli Ramos-Horta.

Nykyinen presidentti Xanana Gusmao ei ollut ehdolla vaaleissa.

Itä-Timorissa on ulkomaisia rauhanturvajoukkoja, ja vaaleja on valvonut myös kansainvälisiä poliisijoukkoja. Maassa on ollut runsaasti väkivaltaisuuksia sen jälkeen, kun se itsenäistyi vuonna 2002.

(MTV3-STT-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.