Mainos

Itä-Timorin ex-pääministeri oikeuden eteen

Kuulu itsenäisyystaistelija Jose Ramos-Horta nousee Itä-Timorin uudeksi pääministeriksi. Kesäkuussa levottomuuksien takia eronnut ex-pääministeri joutuu puolestaan oikeuteen siviilien aseistamisesta.

Itä-Timorin entinen pääministeri Mari Alkatiri (kuvassa) on saanut kutsun saapua oikeuden eteen kuulusteluihin, yleinen syyttäjä kertoi myöhään perjantaina. Oikeudessa Alkatiri joutuu vastaamaan syytteisiin, joiden mukaan hän on aseistanut siviilejä. Kuulustelutilaisuus on tarkoitus pitää 20. heinäkuuta.

Alkatiri erosi pääministerin tehtävistään vajaat kaksi viikkoa sitten viikkoja jatkuneen poliittisen kriisin jälkeen. Väkivaltaisuudet alkoivat, kun Alkatiri päätti maaliskuussa erottaa lähes puolet Itä-Timorin armeijasta. Sotilaat syyttivät häntä syrjimisestä.

Levottomuuksissa kuoli ainakin 21 ihmistä ja 150 000 joutui lähtemään kodeistaan.

Kesäkuun lopussa Alkatiri kieltäytyi saapumasta kuuluisteluihin, joissa hänen oli tarkoitus vastata levottomuuksia koskeviin kysymyksiin. Hän vetosi vetosi koskemattomuuteensa parlamentin jäsenenä ja sanoi odottavansa asianajajiensa saapumista ulkomailta.

Alkatirin hallituksen entistä sisäministeriä Rogerio Lobatoa syytetään aseiden jakamisesta siviileille. Alkatiri on torjunut syytteet, joiden mukaan hän olisi hyväksynyt toimet.

Ramos-Hortasta uusi pääministeri

Jose Ramos-Horta on valittu Itä-Timorin uudeksi pääministeriksi, kertoo presidentti Xanana Gusmao. Ramos-Horta korvaa kesäkuussa eronneen Mari Alkatirin.

Ramos-Horta tunnetaan Itä-Timorin itsenäisyystaistelijana. Nobelin rauhanpalkinnon voittanut aktivisti muun muassa edusti itsenäisyysliikettä ulkomailla. Hän oli myös Itä-Timorin ensimmäinen ulkoministeri.

Ramos-Horta on hoitanut entisen pääministerin tehtäviä siitä asti, kun Alkatir erosi.

Ensimmäiseksi varapääministeriksi valittiin maatalousministeri Estanislau da Silva ja toiseksi varapääministeriksi terveysministeri Rui Araujo.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.