Mainos

Itä-Timorin äänestys päättyi

Itä-Timorissa suurin osa äänestyspaikoista on juuri sulkenut ovensa. Kansanäänestyksessä päätetään siitä, itsenäistyykö alue vai jääkö se osaksi Indonesiaa. YK:n arvion mukaan äänestysprosentti nousee lähelle kahdeksaakymmentä.

Sadat tuhannet itätimorilaiset tungeksivat varhain tänä aamuna avatuille äänestyspaikoille. YK:n mukaan jopa yli 50 prosenttia äänestäjistä oli ilmaantunut äänestyspaikoille ensimmäisten tuntien aikana.

Turvatoimet olivat äänestyspäivänä väkivallan repimässä Itä-Timorissa erittäin tiukat ja äänestys sujuikin tänä aamuna rauhallisesti. Äänestystunnelmaa kohottivat Itä-Timorin itsenäisyysliikkeen entisen johtajan, Nobel-palkitun Jose Ramos Hortan ja vankilassa istuvan separatistijohtaja Xanana Gusmaon äänestäminen paikallisilla äänestyspaikoilla.

Kansanäänestyksessä päätetään siitä, itsenäistyykö alue Indonesiasta vai jääkö alue yhä osaksi sitä. Indonesia miehitti Itä-Timorin 24 vuotta sitten. Aiemmin se on ollut Portugalin siirtomaa.

Kansanäänestyksen on määrä jatkua aina aamupäivään saakka Suomen aikaa. Järjestelyistä huolehtivan YK:n mukaan aikarajoja voidaan kuitenkin joutua venyttämään. Itä-Timorin kilpailevat ryhmittymät ilmoittivat eilen sopimuksesta, joka rajoittaa aseenkantoa sovituilla alueilla. Vaikka sopimuksen noudattamista valvoo yli 15 000 sotilasta ja poliisia, sovun säilymiseen on ehditty jo suhtautua epäillen.

Esimerkiksi Indonesian armeija sanoi eilen, ettei se ei voi täydellisesti taata turvallisuutta alueella. Viime päivinä useat ihmiset ovat saaneet surmansa itsenäisyyttä vastustavien ja sitä kannattavien ryhmien iskuissa. YK:n pääsihteeri Kofi Annan vetosi eilen itsenäisyyttä vastustavien ja kannattavien ryhmittymien johtajiin, jotta nämä kunnioittaisivat demokraattista prosessia ja antaisivat äänestyksen sujua rauhallisesti.

Annanin mukaan neuvoa-antava kansanäänestys on ainutlaatuinen tilaisuus tasoittaa pitkään jatkuneet kiistat. Kansanäänestyksen tulos on selvillä viikon kuluttua. Vaalivoittoa povataan itsenäisyyden kannattajille.
(MTV3-STT-Reuters-AFP)
Rauli Virtanen raportoi äänestyksen alettua aamulla Dilistä, Itä-Timorista. (1:41)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.