Mainos

Itä-Timoriin julistettiin poikkeustila

Poikkeustila on voimassa seuraavat 30 päivää ja sitä voidaan tarvittaessa tämän jälkeen jatkaa.

Itä-Timoriin on julistettu poikkeustila ja presidentti Xanana Gusmao otti armeijan komentoonsa. Levottomuudet pääkaupungissa Dilissä kiihtyivät jälleen, kun taistelevat nuorisoryhmät sytyttivät rakennuksia tuleen presidentinpalatsin lähellä sekä ryöstivät kauppoja ja koteja.

Presidentti Gusmao ilmoitti lehdistötilaisuudessa ottaneensa yksin vastuun maan turvallisuudesta ja tehneensä päätöksen yhteistyössä pääministeri Mari Alkatirin kanssa. Gusmaon mukaan poikkeustila on voimassa seuraavat 30 päivää ja sitä voidaan tarvittaessa tämän jälkeen jatkaa.

Presidentin edustaja kertoi myöhemmin, että sekä puolustus- että sisäministerit erotettiin ja presidentti otti hoitaakseen heidät tehtävänsä.

Samaan aikaan nuorisojengit riehuivat Dilissä ja sytyttivät tuleen useita rakennuksia. Nuoret kuuluvat jengeihin, jotka ovat liittoutuneet asevoimista erotettujen sotilaiden kanssa. Maahan on lähetetty tuhansia ulkomaisia rauhanturvaajia, jotka pyrkivät riisumaan jengit aseista.

Presidentti Xanana Gusmaon ja pääministeri Mari Alkatirin välillä tiedetään olevan syviä erimielisyyksiä. Monien itätimorilaisten näkemys on, että Alkatiri aiheutti nyt meneillään olevan kriisin erottaessaan lähes puolet armeijasta viime kuussa. Tuolloin sotilaat protestoivat sitä, että maan itäosan upseereita suosittiin heidän mielestään komentajavalinnoissa.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.