Mainos

Itä-Timor valitsi itsenäisyyden

Itä-Timorin kansanäänestys päätyi itsenäisyyden kannattajien voittoon. YK:n pääsihteeri Kofi Annan kertoi varhain aamulla Suomen aikaa, että 78,5 prosenttia itätimorilaisista kannatti saaren itsenäisyyttä Indonesiasta. Vain 21 prosenttia äänestäneistä oli autonomian kannalla.

Itä-Timor, riemuitsevaa väkeä

Maanantaisessa kansanäänestyksessä antoi äänensä peräti 98,6 prosenttia alueen asukkaista. Kaikkiaan äänestäjiä kirjattiin lähes 452 000. Äänestystuloksen julkistamisen pelätään kiihdyttävän edelleen väkivaltaisuuksia. YK ilmoitti eilen vetävänsä kaikki työntekijänsä Malianan kaupungista Itä-Timorista. Maliana on yksi niistä kaupungeista, jotka ovat itsenäisyyttä vastustavien puolisotilaallisten joukkojen valtaamia. Levottomuudet ovat voimistuneet kansanäänestyksen jälkeen rajusti. Indonesia onkin päättänyt lähettää Itä-Timoriin lisää sotilaita.

YK:n edustaja kertoo, että noin 30 YK:n työntekijää oli hakeutunut turvaan Malianan poliisiasemalle, mistä heidät on aamulla kuljetettu muualle. YK:n työntekijät olivat hakeneet suojaa poliisiasemalta, kun puolisotilaalliset joukot olivat surmanneet kaksi YK:n kuljettajaa Malianassa. Kuluneella viikolla ainakin neljä YK:n virkailijaa on surmattu ja kuusi on kateissa.

Indonesian armeijaa on syytetty kapinallisten tukemisesta. Puolisotilaalliset joukot ovat jo kuukausien ajan toimineet itsenäisyyttä vastaan. Eilen Indonesia kertoi, että se saattaa päästää YK:n rauhanturvajoukot saarelle rauhoittamaan tilannetta.

Väkivaltaisuudet pelottavat

Vangittu separatistijohtaja Xanana Gusmao vaati tulosten selviämisen jälkeen kiireesti lähettämään turvallisuusjoukkoja alueelle. Väkivallan kierre alueella onkin saanut YK:n turvallisuusneuvoston jo aiemmin harkitsemaan aseistettujen joukkojen lähettämistä alueella. Britannia ilmoitti eilen määränneensä yhden Etelä-Kiinan merellä partioivan sota-aluksensa hälytysvalmiuteen Itä-Timorin tilanteen takia. YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n edustajan mukaan avustusjärjestät arvioivat noin 50 000-100 000 ihmisen pakenevan, kun kansanäänestyksen tulos on selvinnyt.

Habibie: Indonesia hyväksyy kansanäänestyksen tuloksen

Habibie, B.J., Indonesian presidentti

Indonesian presidentti B. J. Habibie sanoi tänään, että Indonesian hallitus hyväksyy Itä-Timorin kansanäänestyksen tuloksen.

-Indonesian hallitus kunnioittaa Itä-Timorin kansan valintaa ja hyväksyy sen, presidentti sanoi televisiossa esitetyssä lausunnossaan.

Hän määräsi samalla Indonesian armeijan ja poliisin tekemään kaikkensa, jotta turvallisuus saadaan taattua Itä-Timorilla. Habibie sanoi ymmärtävänsä, kuinka "katkera" tulos voi olla indonesialaisille. Hän kehotti kuitenkin indonesialaisia hyväksymään lopputuloksen vilpittömin ja kärsivällisin
mielin.
(MTV3-AFP-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.