Itä-Timor -konferenssi estettiin Malesiassa

Malesian mellakkapoliisi pidätti lauantaina noin sata malesialaista ja ulkomaalaista ihmisoikeusaktivistia maan pääkaupungissa Kuala Lumpurissa ja ilmoitti karkottavansa 45 ulkomaalaista. Poliisi puuttui tapahtumiin sen jälkeen kun mieltään osoittava nuorisojoukko oli keskeyttänyt alkamassa olleen Itä-Timorin tilannetta käsittelevän kansainvälisen konferenssin. Mellakoivan mielenosoittajien taustavoimana on Malesiaa hallitseva kansallispuolue.

Kolmisensataa nuorta tunkeutui iskulauseita huutaen konferenssin pitopaikkana toimivaan hotelliin ja särki kokoussalin oven. Silminnäkijöiden mukaan poliisi ei puuttunut nuorisojoukon mellakointiin, vaan alkoi sen sijaan pidättää kokouksen osanottajia.

Malesian hallitus ilmoitti aiemmin tällä viikolla aikovansa estää kaikin mahdollisin laillisin keinoin konferenssin, jonka se katsoo vahingoittavan suhteita naapurimaahan Indonesiaan. Konferenssiin oli ilmoittautunut malesialaisten aktivistien lisäksi 150 ulkomaalaista 20 maasta. Heidän tarkoituksenaan oli mm. muistella viiden vuoden takaisia tapahtumia, jolloin indonesialaiset joukot surmasivat ainakin 50 mielenosoittajaa Itä-Timorin pääkaupungissa Dilissä.

Neljäkymmentäviisi konferenssiin osallistunutta ulkomaalaista vietiin poliisin kuorma-autolla maahanmuuttoministeriöön. Siellä kerrottiin, että heidät majoitetaan lentokenttähotelliin ja lähetetään kotiin ensimmäisellä mahdollisella lennolla. Ulkomaalaisten joukossa oli yksi japanilainen ja yksi australialainen piispa ja kaksi toimittajaa.

Asiaweek-viikkolehden kirjeenvaihtaja Roger Mitton ja Australian yleisradioyhtiön toimittaja Catherine McBrath sullottiin poliisiautoon yhdessä aktivistien kanssa. Kun poliisilta kysyttiin, miksi myös kokousta seuranneet toimittajat oli pidätetty, vastaus oli, että asiaa tutkitaan.

Pidätettyjä malesialaisia aktivisteja aiotaan syyttää poliisin hajaantumismääräyksen uhmaamisesta. Siitä voi seurata isot sakot.

Indonesia valtasi Portugalin siirtomaana olleen Itä-Timorin vuonna 1975. Useimmat maat eivät ole tunnustaneet Indonesian hallintoa alueella lailliseksi.
(STT-Reuter-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat