Itä-Timor, Burma ja Hongkong esillä EU:n ja Aasian tapaamisessa

Itä-Timor, Burma ja Hongkong olivat näkyvästi esillä keskusteluissa, kun Itä-Aasian maiden ja EU:n ulkoministerit valmistautuivat huippukokoukseensa Singaporessa eilen. Huippukokous avataan tänään ja se päättyy huomenna.

EU ja aasialaiset osanottajat olivat kokousta valmisteltaessa erimielisiä siitä, tulisiko Itä-Timorin tilanne ja Burma mainita Asem-kokouksen päätösjulkilausumassa. EU antoi periksi Itä-Timorin-kysymyksessä, mutta vaati, että kokouksessa on käsiteltävä Burmassa vallitsevaa sotilasvaltaa.

Indonesia valloitti Portugalin entisen siirtomaan Itä-Timorin vuonna 1975. YK ei ole tunnustanut Indonesian valtaa alueella, ja Indonesian armeijaa syytetään hirmutöistä Itä-Timorissa. Indonesia ja Portugali neuvottelevat nykyisin Itä-Timorista YK:n johdolla. Toinen

EU:n ja aasialaisten välejä hiertävä kysymys on Burma. Kaakkois-Aasian maiden yhteistyöjärjestö Asean aikoo ottaa sotilaiden hallitseman Burman täysjäsenekseen, ja hanke on aiheuttanut kitkaa Aseanin ja EU:n suhteissa. Asean-maat ovat noudattaneet Burman suhteen "rakentavan yhteydenpidon" politiikkaa. EU-lähteiden mukaan tällaisella politiikalla ei ole saavutettu riittävän nopeita muutoksia.

Britannian ulkoministeri Malcolm Rifkind kuvasi Burman hallitusta "melko inhottavaksi diktatuuriksi". Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan ihmisoikeusrikkomukset nousivat Burmassa viime vuonna pahimmalle tasolleen sitten 1980-luvun lopun.

Kolmas valmistelevissa keskusteluissa näyttävästi esillä ollut asia oli Hongkong. Rifkind tapaa kokouksen yhteydessä Kiinan ulkoministeri Qian Qichenin. Rifkind toivoi eilen, että Kiina kunnioittaa kansainvälisen yhteisön toivomusten mukaisesti ihmisoikeuksia Hongkongissa sen jälkeen kun entinen kruununsiirtomaa siirtyy Kiinan alaisuuteen 1. heinäkuuta.
(STT-AFP-Reuter)

Lue myös:

    Uusimmat