Mainos

Itä-Suomen vesivarat vähissä

Vesi on edelleen erittäin alhaalla Itä-Suomen suurissa järvissä ja pohjavesimuodostumissa sekä osassa Keski-Suomea. Suomen Ympäristökeskuksen mukaan järvien pinnat ovat 30-50 senttimetriä ajankohdan keskiarvon alapuolella. Järvissä on vain vähäisiä merkkejä nousun alkamisesta. Lisäksi Saimaan pinta laskee yhä.

Vettä lasiin

Syyskuun runsaat sateet paransivat kuitenkin nopeasti Länsi- ja Etelä-Suomen vesitilannetta. Syyskuussa Suomen länsi- ja eteläosissa satoi 90-120 mm vettä. Itä- ja pohjoisosissa satoi vain 30-70 mm. Maan länsi- ja eteläosien sateet vaikuttivat ensin rannikon ja sisämaan pienten jokien pintoihin, jotka saivat nopeasti uutta vettä pintakerrosvaluntana. Vedenkorkeus- ja virtaamahuiput sattuivat niissä ennen syyskuun puoliväliä. Vesi on ollut sen jälkeen laskussa, mutta voi nousta vielä marraskuun alussa.

Myös Etelä- ja Länsi-Suomen pienten järvien vedenpinnat nousivat syyskuussa ja kohosivat monin paikoin lähelle ajankohdan keskiarvoa. Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin suurissa järvissä vettä on vähintään keskimääräisesti. Lapissa virtaamat ovat kasvussa. Moreenimaiden pohjaveden pinta on noussut lännessä ja etelässä, useissa paikoissa lähelle tavanomaista korkeutta. Itä-Suomessa nousu on vähäisempää.

Vesi on kuitenkin huomattavan alhaalla lähes kaikissa maan etelä- ja keskiosien suurissa pohjavesimuodostumissa. Pohjaveden pinta on puolisen metriä ajankohdan keskiarvon alapuolella. Pohjoisessa pohjaveden pinta on kuitenkin melko lähellä tavanomaista. Suomen Ympäristökeskuksen mukaan tulevana talvena sekä pinta- että pohjavesitilanteesta saattaa tulla huono maan itä- ja keskiosissa, jos talventulo ei viivästy ja jos runsaita sateita ei ilmaannu ennen talvea. Vesien lämpötila pysyi 0,5-3 astetta tavallista korkeampana koko lokakuun.
(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.