Itä-Suomen seksihierontabisnes tuotti satojatuhansia euroja

Paritusbisnesten paljastaminen oli viranomaisille iso ja työläs kokonaisuus.

Thaihieromalaitosten paritusepäilyiden tutkintaan osallistui poliiseja Pohjois-Karjalan poliisista, Pohjois-Savon poliisista, keskusrikospoliisista sekä Pohjois-Karjalan rajavartiolaitoksen virkamiehiä.

Rikosylikomisario Harri Alhainen keskusrikospoliisista sanoo, että koko vyyhdin rikoshyöty mitataan sadoissa tuhansissa euroissa.

Lukuun on otettu mukaan Kuopiossa vyyhdin sivujuonteena esiin tullut epäilty törkeä veropetos.

– Näissä tapauksissa on kyseessä arviolta noin 350 000 euron rikoshyödystä talousrikokset mukaan luettuna.

Liikkeissä hierojina työskennelleiden naisten saamia rahoja seksipalveluista ei ole luvussa mukana, koska seksipalveluita tarjonneita hierojia ei epäillä rikoksista.

Kynnysrahat omistajalle - hierojille palkat seksipalveluista

Poliisin edustajat kertoivat tiedotustilaisuudessa maanantaina, että peruskuvio oli kaikissa tutkinnan alla olleissa hierontaliikkeissä sama. Liikkeen omistaja otti asiakkailta rahat ns. virallisesta hieronta-ajasta, ja hieroja sitten tarjosi kahden kesken asiakkaille lisäpalveluita.

Poliisit kertoivat, että käsihommat irtosivat noin viidelläkymmenellä eurolla, yhdyntä satasella ja suuseksi maksoi jotain siltä väliltä.

Keskusrikospoliisin rikoskomisario Jarmo Vallius kertoo omasta lohkostaan, jossa tutkittavana oli neljä liikettä.

– Tapahtumapaikkoina ovat Mikkeli, Joensuu ja Varkaus. Paritusrikosten tapahtuma-aika on haarukoitu vuosien 2010-2013 välille.

Jutussa epäiltynä törkeästä parituksesta on suomalais-thaimaalainen pariskunta.

Suomalainen mies on noin 60-vuotias ja thaimaalainen nainen hieman nuorempi.

– Molemmat epäillyt olivat pidätettyinä esitutkinnan alkuvaiheessa, nyt he ovat matkustuskiellossa, Vallius sanoo.

KRP:n mukaan pariskunnan pyörittämät hierontapaikat nettosivat toiminta-aikanaan tuntuvan rikoshyödyn.

– Vuosittaisen rikoshyöty on ollut useita kymmeniä tuhansia euroja. Tällä hetkellä pariskunnalta on vakuustakavarikossa omaisuutta 85 000 euron edestä. Kaikkiaan koko rikoshyöty noussee yli 100 000 euroon.

Vallius sanoo, että tutkinnassa on kuultu useita asiakkaita, mutta hän ei halua paljastaa, kuinka poliisi onnistui yksilöimään seksipalveluita ostaneet asiakkaat.

– Sen pidämme salassa, kuinka sen teimme, mutta työlästä se oli, toteaa Vallius.

Kotietsintöjä ja karkotuksia

Yliluutnantti Matti Kettunen rajavartiolaitokselta sanoo, että tutkinnat työllistivät myös heitä.

– Operaatiovaiheessa maaliskuussa 2013 tuimme poliisia henkilöstöllä ja kalustolla. Rajavartiolaitos osallistui kotietsintöihin, kiinniottoihin ja avusti kuljetustehtävissä.

Ainakin muutama henkilö paljastui iskuissa laittomasti maassa olevaksi.

– Kotietsinnöissä selvitettiin mm. matkustusasiakirjojen aitoutta. Muutamassa tapauksessa rajavartiolaitos teki käännytysesityksen maahanmuuttovirastolle. Käännytysten toimeenpano jäi myös kontollemme.

Kaiken kaikkiaan paritusvyyhti oli tutkijoille monimutkainen ja työläs.

Tutkijoiden harmina olivat kielimuuri ja kulttuurierot, pitkä ajanjakso sekä toiminnan epäjärjestelmällinen luonne.

Sama hieroja saattoi esimerkiksi pitää hetken asemapaikkanaan jotain hierontalaitosta, mutta sitten rynnätä kiireavuksi toiseen liikkeeseen tai paikkakunnalle.

Myös hierontaliikkeiden omistajina olleet naiset itse myivät seksipalveluita asiakkaille. Lisäksi muutama paikka vaihtoi tutkinnan aikana omistajaa tai lopetti toimintansa.

Tutkijat pitävät melko varmana, että juttukokonaisuudessa tuomitaan aikanaan myös ehdotonta vankeutta. Rikoksista epäillään kaikkiaan kuutta henkilöä, neljää heistä törkeistä tekomuodoista.

Asiakkaiden kohdalla kyseeseen tulevat sakot tai vankeusrangaistukset. Noin 70 seksipalveluiden ostajaksi epäiltyä on kuulusteltu.

Kuulusteltuja asiakkaita epäillään seksikaupan kohteena olevan henkilön hyväksikäytöstä.

Lue myös:

    Uusimmat