Itä-Lapin venäläisopiskelijoiden syysloma alkoi kylmäävissä tunnelmissa – lukiot tiedottivat mahdollisista pakkovärväyksistä

Huhut Suomessa opiskelevien venäläisnuorten pakkovärväyksistä ovat velloneet parin päivän ajan Itä-Lapissa ja Kainuussa. Alueen lukiot ovat tiedottaneet asiasta oppilalleen, mutta varmaa tietoa tapahtumista ei vielä ole.

Huhut Venäjällä tapahtuneista Suomessa opiskelevien venäläisnuorten pakkovärväyksistä tulivat suuremman yleisön tietoon, kun Lapin Kansa uutisoi asiasta.

Lehden mukaan kotiseudulleen torstaina tai perjantaina matkanneita opiskelijoita kuljettanut bussi olisi pysäytetty Kostamuksessa, ja opiskelijat komennettu toiseen bussiin. Tämän jälkeen heidät olisi viety värvättäväksi asevoimiin.

MTV Uutiset ei ole saanut tiedoille vahvistusta.

Tieto ei muuttanut syyslomasuunnitelmia

Rajan läheisyydessä olevien Sallan ja Posion lukiot tiedottivat huhuista oppilailleen perjantaina iltapäivällä. Molemmissa lukioissa on suuri määrä venäläisopiskelijoita.

Posion lukion 40:stä opiskelijasta lähes puolet eli 18 on venäläisiä. Sallassa tänä syksynä aloittaneesta 30:stä uudesta opiskelijasta 21 on Venäjältä.

– Emme tiedä alkuperäistä lähdettä näille huhuille. Kuulimme ne oppilaitosyhteistyöllä, kertoo Sallan lukion rehtori Marja Myllykangas.

Myllykankaan mukaan tieto tuli kolmen Itä-Lapin kunnan lukion yhteistyön kautta. MTV Uutiset ei ole tavoittanut Savukosken tai Posion lukion edustajia kommentoimaan asiaa.

Hautajärven mukaan Sallan lukio halusi tiedottaa asiasta opiskelijoilleen, koska nuoret joka tapauksessa kuulisivat asiasta jotain kautta. Hän uskoo ja toivoo, että huhut eivät pitäisi paikkaansa.

Asiasta kerrottiin oppilaille sekä tiedotteella että kasvokkain lukion kahdessa asuntolassa. Myllykankaan mukaan oppilaat saivat keskustella kansainvälisten asioiden koordinaattorin kanssa halutessaan. Lopulta kukaan ei muuttanut syyslomasuunnitelmiaan.

– Suurin osa oppilaistamme on kuitenkin alaikäisiä.

Kainuussa tutkitaan väitteitä

Lapin Kansan tietojen mukaan pakkovärvätyt nuoret olisivat Kainuun ammattiopistosta. Koulun rehtori Raisa Ikko kertoo kuulleensa pakkovärväyksistä Lapin Kansan jutusta.

Koulussa on yritetty selvittää tämän jälkeen, voivatko tiedot pitää paikkansa.

– Olemme päivän aikana pyrkineet selvittämään asiaa, mutta syysloman vuoksi se on vaikeaa. Kaikki eivät ole tavoitettavissa, hän toteaa.

Kainuun ammattiopistossa opiskelee Ikon mukaan kymmeniä venäläisiä. Ikko arvioi, että lopullinen vahvistus asiasta saadaan vasta, kun opiskelijat viikon päästä alkavat palata takaisin asuntoloihin ja kouluun.

Jopa kodittomia viety värvättäväksi

Venäjällä on viime viikkoina värvätty miehiä Putinin ilmoittaman osittaisen liikekannallepanon nimissä. Osittainen iikekannallepano aloitettiin, koska Venäjän joukot ovat joutuneet alakynteen Ukrainassa aloittamassaan hyökkäyssodassa.

Mediatietojen mukaan armeijan värväyskeskuksiin on viety muun muassa kodittomia kaduilta sekä hädänalaisille ja asunnottomille suunnatuista avustuskeskuksista. Lisäksi palvelukseenastumismääräyksiä on jaettu poliisiasemilla henkilöillä, joita on pidätetty sodanvastaisissa mielenosoituksissa.

Liikekannallepanossa värvätyille on tarjottu 5–15 päivän koulutusta, ennen kuin heidät on lähetetty taistelemaan Ukrainaan.

Raporttien mukaan kouluttamattomia ja heikosti varustettuja miehiä on lähetetty etulinjaan, jossa osa heistä on jo antautunut tai kuollut taisteluissa.

Lue myös:

    Uusimmat