Mainos

Itä-Häme juhlii Uuno Kailasta

Itä-Häme juhlii tänä vuonna monin tavoin runoilija Uuno Kailasta, jonka syntymästä tulee torstaina kuluneeksi 100 vuotta. Juuri silloin toteutetaan Heinolassa harvinaislaatuinen konsertti. Siinä yhdistyvät klassinen ja kevyt musiikki, Jorma Hynninen ja Vesa-Matti Loiri. Kailaan runot ovat antaneet virikkeitä sekä klassisen että kevyen musiikin säveltäjille. Heinolan kulttuuritoimiston ja Sibelius-Akatemian konserttitoimiston oli mietittävä, millaisena versiona mikin suosikkiruno konsertissa kuullaan. Klassisesta osuudesta vastaavat baritoni Jorma Hynninen ja pianosäestäjä Ilkka Paananen.

Ohjelman harvinaisuuksiin kuuluu Joonas Kokkosen Neljä laulua Uuno Kailaan runoihin. Jo 1940- ja 1950-luvulla syntyneet teokset on painettu vasta säveltäjän kuoleman jälkeen. Konsertin poikkitaiteellisesta otteesta kertoo sekin, että Hynninen esittää Severi Pyysalon sävellyksen "Paljain jaloin" -runosta.

Kosketinsoittaja Pyysalo kuuluu itsekin esiintyjiin. Yhdessä saksofonisti Jukka Perkon, basisti Eerik Siikasaaren ja rumpali Marko Timosen kanssa hän säestää Vesa-Matti Loiria konsertin jazzahtavalla jälkipuoliskolla. Konsertti kuullaan taltiointina Yleisradiosta ensi sunnuntaina.

Näyttelyiden kesä

Kailasta juhlitaan kesällä ulkoilmatilaisuudessa, joka pidetään hänen synnyinkotinsa paikalla Tuusjärven kylällä. Syksyllä on vuorossa runoilijan elämäntyötä käsittelevä seminaari. Heinolan kaupungin- ja taidemuseo sekä Itä-Hämeen museo Hartolassa rakentavat touko-syyskuulle kolmen näyttelyn kokonaisuutta "Palava laulu".

Itä-Hämeen museolla on hallussaan valtaosa runoilijan vähäisestä omaisuudesta, mm. viimeinen matkalaukku. Kokoelman alku oli Kailaan tuhkauurnan käärepaperi, joka kirjailija Maila Talvio toi Hartolaan. Heinolan kaupunginmuseo kuvittaa runoilijan elämää maalausten, valokuvien ja arkistomateriaalin avulla.

Se esittelee Kailaan kouluajan Heinolaa, koulutovereita ja tärkeitä opettajia sekä Helsingin-vuosilta tärkeää Tulenkantajien kirjailija- ja taiteilijapiiriä. Heinolan taidemuseoon kootaan kattava esittely Kailaan aikalaistaiteesta. Kuohuvan 1920-luvun henkeen - modernin kaipuuseen ja klassismin ihanteisiin - johdattelevat myös taideteolliset esineet ja kalusteet. Heinolan kaupungin aloitteesta WSOY julkaisi uuden Uuno Kailas -kokoelman viime syksynä.

Kaupunki sponsoroi hanketta osallistumalla valmisteluun ja ostamalla osan painoksesta. Heinolan keskustassa, pallokentän laidalla, seisoo Uuno Kailaan patsas. Sen tilasivat aikanaan Kailaan koulu, Hämäläinen osakunta ja kustantaja kuvanveistäjä Essi Renvallilta.
(STT)
Uuno Kailas

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.