Mainos

It-yritysten ennätyskasvu syö luottokelpoisuutta

Julkisesti noteerattujen it-yritysten liikevaihto kasvoi viime vuonna huimasti, mutta samaan aikaan joka kolmas alan yritys maksoi kasvustaan luottokelpoisuuden heikkenemisellä.

Suomen Asiakastieto Oy on laatinut Rating-tutkimukset 15 suomalaisesta teknologiayhtiöstä. Niistä viiden luottokelpoisuus on laskenut viime vuodesta. Suurella osalla yrityksistä liikevaihto kasvoi rajusti vuonna 2000 ja yli puolet kirjasi tappioita.

Yritysten liikevaihdon kasvuprosentit vaihtelivat viime vuonna -2 prosentista 597 prosenttiin mediaanin ollessa 89 prosenttia. Edellisvuonna yritysten liikevaihto kasvoi 2 -165 prosenttia ja mediaani oli 50 prosenttia. -Nopeimmin kasvaneet yritykset tekivät suurimman osan tappioista, joten usein kasvu on tapahtunut kannattavuuden kustannuksella, analyytikko Terho Korhonen Suomen Asiakastiedosta sanoo.

Luokitukset laadittiin toukokuussa 2000 ja maaliskuussa 2001. Rating-yritysanalyysi perustuu oikaistun tilinpäätöksen ja maksutavan arvioinnin lisäksi haastatteluihin, pörssikursseihin ja -tiedotteisiin, osavuosikatsauksiin, välitilinpäätöksiin sekä toimialatietoihin ja ennusteisiin.

-Tutkijan laatimassa luokituksessa voidaankin havaita teknologiayrityksille tyypillisiä riskejä, kuten kovasta kasvusta johtuva nopea omavaraisuuden hupeneminen, avainhenkilöiden osaamisen taso sekä riippuvuus muutamasta asiakkaasta tai toimittajasta, Terho Korhonen huomauttaa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.