It-hankkeista voidaan säästää satoja miljoonia euroja

Valtio, kunnat ja muut julkiset tahot käyttävät tietohallintoon 2,5 miljardia euroa vuodessa. Tällä rahalla sekä ylläpidetään tietoteknisiä järjestelmiä että toteutetaan it-hankkeita eli esimerkiksi nettisivustoja ja muita hankkeita.

Pelkästään valtio käynnisti viime vuonna yli 450 erilaista tietohallintohanketta.

Julkinen taho voisi säästää tietohallinnosta satoja miljoonia euroja, kertovat asiantuntijat.

– Valtion tavoitteena on säästää vuosikustannuksista 110 miljoonaa euroa, sanoo valtion uusi ICT-johtaja Timo Valli.

Myös kunnille määritellään oma säästötavoite tekeillä olevassa JulkICT-strategiassa.

– Kuntien pitää katsoa kriittisesti omia tietohallintokustannuksiaan julkisen talouden vakauttamiseksi, Valli sanoo.

Valtio alkaa valvoa suurimpia it-hankkeita. Kaikista yli viiden miljoonan euron hankkeista pitää hankkia lausunto Vallin johtamasta toimintayksiköstä. Valtiovarainministeriö voi katsoa hankkeen hyödyttömäksi.

– Olen juuri allekirjoittanut ensimmäisen lausunnon, jonka laatimisesta jo huomasin, että tämä todella tulee vaikuttamaan asioihin, Valli sanoo.

Uusi tietohallintolaki astui voimaan syyskuussa.

Sopupeleille stoppi

Virkamiehet ovat it-hankintoja tehdessään rikkoneet hankintalakia - usein ymmärtämättömyyttään.

Valtion tarkastusviraston VTV:n virkavapaalla oleva johtava tuloksellisuustarkastaja Tomi Voutilainen on käynyt läpi satoja tietohallintoon liittyviä hankkeita. Hänkin arvioi, että säästettävää löytyy satojen miljoonien eurojen arvosta.

Tällä hetkellä Voutilainen toimii Itä-Suomen yliopiston it-oikeuden dosenttina. Voutilainen toivoo, että it-alan yritykset alkaisivat kiinnittää huomiota hankintojen laillisuuteen.

– Suuri osa it-hankkeista ilmoitetaan suorahankinnoiksi, ja voisi sanoa, että ne ovat lähes aina hankintalain vastaisia. Vain yritykset voivat valittaa näistä hankinnoista, viranomainen ei siihen pysty.

Suorahankintana tarkoittaa ilman kilpailutusta tehtyä hankintaa. Voutilainen toivoisi, että markkinaoikeuden ratkaistavaksi tulisi suorahankintatapauksia.

– Siten saisimme kuria hankintalain noudattamiseen. Suorahankintaa koskeva ennakkotapaus voisi tervehdyttää markkinoita.

Kilpailuttamista ei julkisella puolella vielä hallita.

– Sekin on jo hyvä, jos viranomainen huomaa kilpailuttaa, ja tarjouskilpailuun vastaa 5-10 tarjoajaa. Silloin on jopa onnistuttu. Jos tarjouskilpailuun tulee vain yksi tarjous, kysymys on sopupelistä. Ja näitä sopupelejä on aika paljon.

Nyt virkamiehet selviävät huonoista tai lainvastaisista päätöksistä ilman rangaistusta. Voutilainen ja uusi ICT-johtaja ovat samaa mieltä siitä, että virkamiesten vastuuta tekemistään päätöksistä voisi kasvattaa.

– Jonkinlainen seuraamushan siitä pitäisi olla, jos lakia tahallaan jätetään noudattamatta. Yksityisellä puolella tällaisista asioista voisi seurata esimerkiksi työpaikan menetys, valtiovarainministeriön Valli sanoo.

Katso Elisa Tikkasen juttu 45 minuuttia -ohjelmasta

Lue myös:

    Uusimmat