It-asiantuntija vanhemmille: Ette saa urkkia lastenne puhelinta

7:14

Tietotekniikka-asiantuntija Petteri Järvinen muistutti MTV3:n Huomenta Suomessa, ettei urkinta ole vain viranomaisten ja ammattivakoojien hommaa. Sähköisen viestinnän laki kieltää kuitenkin esimerkiksi vanhempia tutkimasta, kenelle lapsi on soitellut.

- Se että ostaa laitteen ja maksaa kaikki sen käytöstä aiheutuneet kulut, se ei itsessään anna Suomessa mitään valvontaoikeutta. Tämä koskee yrityksiä ja perhepiiriä, Huomenta Suomessa vieraillut Petteri Järvinen kertoo.

- Viestintäsalaisuus on perusominaisuus kuin fyysinen ominaisuus, samalla tavalla kun lasta ei saa lyödä, niin hänen viestintäliikennettään ei saa katsoa, Petteri Järvinen muistuttaa.

"Samalla tavalla kun lasta ei saa lyödä, niin hänen viestintäliikennettään ei saa katsoa."

Vanhemmilla on kuitenkin oikeus paikantaa, missä heidän alle 15-vuotiaat lapsensa ovat.

- Oikeus siihen yksityisyyteen alkaa vasta 15-vuotiaana. Mutta edes vanhemmat eivät saa mennä katsomaan lapsen puhelutietoja ja nettisurffailua.

Virhe on ihmisissä, ei tekniikassa

Urkinta on kuitenkin niin arkipäiväistä, ettei Järvinen suosittele ”taviksillekaan” henkilökohtaisten tai työpaikkansa salaisuuksiin liittyvien asioiden ruotimista puhelimessa tai sähköpostitse.

- Urkkijoina eivät ole vain ulkopuoliset valtiot. Matkan varrella voi olla yrityksiä, operaattoreita ja uteliaita henkilöitä. Jos tietoa on tärkeä siirtää paikasta toiseen, ne mustat kirjekuoret voivat olla hyvä ratkaisu, Järvinen jatkaa.

Insinöörinä Järvinen puolustaa nykyteknologiaa. Syy tietovuotoihin on ihmisissä.

- Salaustekniikat, palomuurit ja turvaohjelmat, ne sinänsä ovat luotettavia, mutta sitten kun ihminen ottaa sen laitteen käyttöön, tulee virhemahdollisuuksia. Käyttää vanhaa salasanaa, toimii ohjeiden vastaisesti, niin urkintamahdollisuuksia syntyy yhtäkkiä tosi paljon.

Operaattorit arkipäivän urkkijoita

Poliitikkojen salakuuntelu ei Järvistä yllätä. Resurssit siihen saavat häneltä kehuja.

- Valtiollisella tasolla on mahtavat resurssit, voidaan kuunnella satelliittiliikennettä, voidaan ajaa semmoinen musta pakettiauto, jossa on miehiä mustissa aurinkolaseissa luurit korvilla, silloin kun on resursseja, silloin on hyvin vaikea kenenkään pitää mitään salaisuuksia.

Teollisuusvakoilussa Järvistä kiinnostaa eniten tietää, mitä kansainvälisille pilvipalvelimelle vuotaneille tiedoille tehdään ja kuka niitä tietoja käsittelee.

Arkipäivän urkinnassa operaattori tietää älylaitteen käyttäjästä eniten.

- Laite pitää kirjaa, missä laite on liikkunut. Voidaan katsoa, missä henkilö on ollut esimerkiksi kaksi viikkoa sitten.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja