Mainos

It-asiantuntija: Salasana ei suojaa – uudet keinot käyttöön!

Salasanat eivät enää riitä suojaamaan verkkoasiointia, kirjoittaa it-asiantuntija Petteri Järvinen Uuden Suomen blogissaan.

Käyttäjätunnus ja salasana riittivät Järvisen mukaan yksilöimään ihmisen 1980-luvulla. Nyt töissä on käytössä lukuisia tietojärjestelmiä ja myös arjessa salasanoja tarvitaan nettipalveluissa siellä täällä. Harva jaksaa keksiä jokaiseen omaa salasanaa ja vaihtaa niitä tarpeeksi usein.

Verkkoon tarvitaankin Järvisen mielestä kunnon todennuskeino. Suomi oli hänen mukaansa edelläkävijänä kehittämässä HST-korttia, jolla olisi voitu siirtää kaikki nettipalvelut yhden kortin ja yhden PIN-koodin taakse. Hanke kuitenkin hiipui Suomessa.

– Nyt kortille olisi totisesti käyttöä! Järvinen kirjoittaa.

Toiseksi todentamiskeinoksi it-ekspertti tarjoaa matkapuhelinta.

– Mobiilivarmenne on yksi vaihtoehto; Google tarjoaa kevyemmän, tekstiviestillä lähetettävään numerokoodiin perustuvan vaihtoehdon.

Salasanat voisivat Järvisen mielestä jäädä käyttöön verkkolehtiin ja netin keskustelupalstoille, joissa tunnistautumisella ei ole suurta merkitystä.

– Salasanojen käyttö saa jäädä palveluihin, jotka eivät aiheuta vahinkoa, vaikka niiden tiedot kaapattaisiin tai vuodettaisiin nettiin.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.