Mainos

Istanbulin iskujen oikeudenkäynti siirtyi

Sekä syyttäjät että puolustusasianajajat pyysivät oikeudenkäynnin lykkäämistä, kunnes on selvitetty, missä tuomioistuimessa oikeudenkäyntiä jatketaan.

Turkkilainen turvallisuustuomioistuin on päättänyt, ettei sillä ole toimivaltaa syytejutussa Istanbulin marraskuisista pommi-iskuista syytettyjä vastaan.

Itsemurhapommittajien neljässä iskussa kuoli Istanbulissa 61 ihmistä ja yli 600 haavoittui. Turvallisuustuomioistuimen istunnon alussa esitettiin syytekirjelmä 69:ää syytettyä vastaan. Sen jälkeen turvallisuustuomioistuimen tuomarit totesivat kuitenkin, että tuomioistuimella ei ole toimivaltaa jutussa.

Tuomarien päätös perustuu Turkin parlamentin viime kuussa hyväksymään lakiin, jolla lakkautettiin turvallisuustuomioistuimet. Parlamentin päätöksen takana on Turkin pyrkimys muuttaa oikeuslaitostaan sellaiseksi, että maan pääsy Euroopan unionin jäseneksi helpottuisi. Sekä syyttäjät että puolustusasianajajat pyysivät oikeudenkäynnin lykkäämistä, kunnes on selvitetty, missä tuomioistuimessa oikeudenkäyntiä jatketaan.

Marraskuisten itsemurhaiskujen kohteina oli kaksi synagogaa, Britannian konsulaatti ja HSBC-pankin konttori Istanbulissa. Iskut olivat yksi Turkin nykyajan tuhoisimpia väkivallantekoja, ja niissä kuoli 58 ihmistä neljän itsemurhaiskijän lisäksi. Yli 600 ihmistä loukkaantui iskuissa.

Syyttäjät ovat vaatineet viidelle syytetyistä elinkautista vankeusrangaistusta. Nämä viisi ovat syytteen mukaan Turkissa toimivan al-Qaida-verkoston johtajia. Muille syytetyille syyttäjät ovat valmiit antamaan lievempiä tuomioita.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.