Mainos

Israelissa lähes sota

Lähi-Idän uusin kriisi laajeni tänään lähes täysimittaiseksi sodaksi. Israelilaiset sotilaat ja palestiinalaispoliisit tulittivat toisiaan, nuoret palestiinalaiset kivittivät israelilaisia sotilaita ja Israel lähetti panssarivaunuja palestiinalaisalueille. Kuolonuhrien määrä kasvoi tunti tunnilta, ja satoja ihmisiä tuotiin loukkaantuneina sairaaloihin. Palestiinalaisten keskuudessa puhuttiin jo uudesta intifadasta, kansannoususta.

Alkuiltaan mennessä israelilaiset joukot olivat ampuneet ainakin 39 palestiinalaista, ja 11 israelilaista oli saanut surmansa. Kahden päivän aikana taistelut ja mellakat olivat siten vaatineet 50 kuolonuhria. Lähes 400 ihmistä on loukkaantunut.

Poikkeustila palestiinalaisalueille

Israel julisti koko palestiinalaisalueelle poikkeustilan suljettuaan ensin Gazan ja Länsirannan rajat. Päivän kuluessa levottomuudet ja yhteenotot levisivät yhä laajemmalle sekä Länsirannalla että Gazassa.

Amerikkalainen CNN-televisio näytti, kuinka israelilaiset panssarivaunut vyöryivät Nablusiin Länsirannalle. Myöhemmin kaupungissa käytiin kiivaita taisteluja. Silminnäkijöiden mukaan panssarivaunut tulivat vapauttamaan kymmentä israelilaista sotilasta, jotka olivat jääneet palestiinalaisten piirittämiksi.

Pääministeri Benjamin Netanyahu keskusteli puhelimessa palestiinalaisten presidentin Jasser Arafatin kanssa ja pyysi tätä pikaiseen tapaamiseen. Netanyahu oli tänään aamupäivällä Saksassa, mutta hän keskeytti vierailunsa ja lähti kotimatkalle. Israelin hallitus hätäistuntoon Israelin hallituksen tärkeimmät ministerit pitävät hätäkokouksen pääministeri Benjamin Netanyahun johdolla kello 22 Suomen aikaa, kerrottiin hallituslähteistä.

Israelin radion mukaan pikaista tapaamista järjestellään myös Israelin turvallisuusministerin Yitzhak Mordechain ja palestiinalaisten presidentin Jasser Arafatin välille kriisin ratkaisemiseksi. Myös Arafatin ja Netanyahun tapaamisesta on puhuttu, mutta sille ei ole saatu vahvistusta.

Ennen hallituksen kokousta Netanyahun on määrä neuvotella tilanteesta asevoimien edustajien kanssa.

Rauhantoiveet murskana

Taistelut ovat kertaheitolla murskanneet toiveet Lähi-Idän rauhanprosessin jatkumisesta. Palestiinalaisten itsehallintoneuvosto sanoi Israelin julistaneen sodan palestiinalaisille.

Neuvoston Arabiliitossa oleva valtuutettu Mohamed Sobeih kuvasi tilannetta erittäin vaaralliseksi ja varoitti väkivallan kierteestä, jos pääministeri Netanyahu ei muuta politiikkaansa. Hän vaati Netanyahua kunnioittaman jo tehtyjä sopimuksia.

Netanyahun valtaantulosta tuli tänään kuluneeksi 100 päivää. Eräs israelilainen lehti kirjoitti, että oikeistolainen pääministeri on onnistunut lähes täydellisesti tuhoamaan sen uuden Lähi-Idän, jonka hänen edeltäjänsä Shimon Peres oli rakentanut.

Palestiinalaisten itsehallintoneuvosto vaati myös arabimaita eristämään Israelin ja rankaisemaan sitä.

Muu maailma huolissaan

YK:n turvallisuusneuvosto ja useat länsimaat vetosivat osapuoliin ja kehottivat niitä itsehillintään. Yhdysvallat, joka on viisi vuotta yrittänyt saada aikaan rauhaa Lähi-Idässä, työskenteli kuumeisesti kulissien takana sovun palauttamiseksi. Yhdysvallat yritti järjestää Netanyahun ja Arafatin tapaamista.

Euroopan unioni kehotti osapuolia noudattamaan sopimuksia ja jatkamaan rauhanprosessia.

Clinton vaati loppua väkivaltaisuuksille

Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton kehotti Israelia ja palestiinalaisia lopettamaan väkivaltaisuudet ja aloittamaan uudelleen rauhanneuvottelut. Clinton kommentoi nyt ensi kerran Länsirannan ja Gazan alueen verisiä yhteenottoja. Presidentti tähdensi, että erimielisyydet on ratkaistava neuvottelupöydässä.

Kriisi puhkesi eilen, kun Israel oli avannut uuden sisäänkäynnin Jerusalemin vanhassa kaupungissa olevaan tunneliin. Tämä synnytti raivoa palestiinalaisissa, koska tunneli kulkee myös muslimien pyhien paikkojen kuten Al Aqsan moskeijan alla.

Palestiinalaisten mukaan Israel on nyt juutalaistamassa Jerusalemia, joka on muslimien, kristittyjen ja juutalaisten pyhä kaupunki.

Israelia vaadittiin sulkemaan tunneli

Palestiinalaisviranomaiset vaativat YK:n turvallisuusneuvostolta määräystä, joka pakottaisi Israelin sulkemaan kiistellyn sisäänkäynnin. Palestiinalaisten edustaja YK:ssa Nasser al-Kidwa myös vastasi Israelin syytöksiin siitä, että uudeksi kansannousuksi luonnehdittu liikehdintä olisi järjestettyä.
-Palestiinalaisia ei tarvitse kehottaa kaduille. He ovat saaneet tarpeekseen Israelin toiminnasta, joka kurjistaa heidän elämäänsä, sanoi hän.

Arabiliiton kokous kehotti Kairossa Israelia pidättäytymään muutoksista Jerusalemissa. Kokous kiitti palestiinalaisia siitä, että nämä olivat nousseet vastustamaan israelilaisten hanketta tuhota Al Aqsan moskeija ja juutalaistaa muutoinkin Jerusalemia. Arabiliitto kehotti Israelia lopettamaan tuollaiset toimet ennen kuin on liian myöhäistä.

Peres: tunnelin avaaminen järjetöntä

Uuden sisäänkäynnin avaaminen Jerusalemin alla kulkevaan tunneliin oli järjetöntä, sanoi työväenpuolueen johtaja Shimon Peres. Peres syytti pääministeri Benjamin Netanyahua väkivallan puhkeamisesta.

Peres jatkoi kieltäytyneensä pääministerinä uuden sisäänkäynnin avaamisesta, koska hän oli arvioinut mahdolliset seuraukset. Peres tähdensi, että rauhanprosessille ei ole vaihtoehtoa.

Jihad kehotti kannattajiaan iskuihin

Ääri-islamilainen Jihad-järjestö kehotti kannattajiaan lisäämään hyökkäyksiään israelilaiskohteisiin. Hyökkäyksillä järjestö haluaa kostaa viime päivien veriset yhteenotot israelilaisjoukkojen ja palestiinalaisten välillä.
-Kehotamme taistelijoitamme laajentamaan aseellisia hyökkäyksiä sionistista vihollista vastaan oman kansamme puolustamiseksi, sanottiin järjestön vetoomuksessa.

Jihad vetosi myös palestiinalaisten johtajiin, jotta nämä keskeyttäisivät kaikki neuvottelut Israelin kanssa. Järjestö on ilmoittautunut syylliseksi useisiin Israelissa tänä vuonna tehtyihin pommi-iskuihin, joissa on saanut surmansa yli 60 ihmistä.
(STT-Reuter-DPA-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.