Israelissa järjestetään ennenaikaiset vaalit

Vaalien aikaistamista vaatinut työväenpuolueen uusi johtaja Amir Peretz on saanut tahtonsa läpi.

Israelissa on sovittu ennenaikaisten vaalien järjestämisestä. Pääministeri Ariel Sharon ja työväenpuolueen johtaja Amir Peretz ovat sopineet, että parlamenttivaalit pidetään helmikuun lopulla tai viimeistään maaliskuussa.

Vaalien aikaistamista on vaatinut työväenpuolueen johtoon viime viikolla noussut Peretz, joka on ilmoittanut puolueensa jättävän Sharonin hallituksen. Puolueen seitsemän ministeriä ovat jättäneet Sharonille eronpyyntönsä.

- En ensin kannattanut vaalien aikaistamista, mutta alkoi näyttää siltä, että maan poliittinen johto on hajoamassa, Sharon kuvaili lehtihaastattelussa.

- Totesin, että vaalikampanjoiden mahdollisimman nopea aloittaminen on paras ratkaisu maan kannalta.

Peretzin mukaan vaalipäivästä päätetään viimeistään maanantaina, kun parlamentti keskustelee asiasta. Alun perin seuraavat parlamenttivaalit oli määrä pitää ensi vuoden marraskuussa.

Yllättäen puolueensa johtoon kivunnut Peretz syrjäytti rauhantekijänä tunnetun 82-vuotiaan Shimon Peresin. Puolueen kannatus nousi selvästi johtajanvaihdoksen jälkeen, mutta Sharonin Likud-puolueen peittoamiseen suosio ei näytä tällä haavaa riittävän. Työväenpuolueen uusi johtaja lupasi vaalikampanjassaan vahvistaa hyvinvointipolitiikkaa ja purkaa tuoreita markkinauudistuksia.

Työväenpuolueen johtajanvaihdoksen lisäksi hallitusta ovat ravistelleet palestiinalaisalueiden väkivalta sekä juutalaissiirtokuntien tyhjentäminen, joka on nakertanut Sharonin suosiota konservatiivisimpien israelilaisten parissa.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat