Mainos

Israelin vetäytyminen Gazasta alkanut

Arviolta puolet lähtemään määrätyistä israelilaisista aikoo uhmata käskyä.

Gazan juutalaissiirtokuntien asukkaat ovat yrittäneet estää sotilaiden pääsyn siirtokuntiin jakamaan häätömääräyksiä asukkaille. Häätömääräyksissä asukkaat komennetaan poistumaan Gazasta kahden vuorokauden kuluessa.

Kaikkiaan 21 siirtokuntaa Gazassa sekä 4 siirtokuntaa Jordanjoen länsirannalla on määrä tyhjentää pääministeri Ariel Sharonin suunnitelman mukaisesti.

Gazan suurimpiin kuuluvassa siirtokunnassa Neve Dekalimissa asukkaat ovat rakentaneet esteitä ja yrittäneet kaikin tavoin pysäyttää sotilaiden tulon.

Neve Dekalimin portilla ihmiset rukoilevat Jumalaa puuttumaan karkotuksiin. Siirtolaiset ovat kehottaneet myös kovaäänisillä sotilaita kieltäytymään tottelemasta karkotuksen toimeenpanoa. Mielenosoittajat puolestaan sytyttivät tuleen autonrenkaita, joista nousi paksua savua.

- Tämän pyhän maan puolesta on vuodatettu paljon verta. Aabraham sai sen juutalaisille, emmekä me aio luopua siitä, selitti siirtokuntalainen Chaim Gross.

Häätömääräysten jakaminen alkoi noin seitsemän tuntia sen jälkeen, kun Israelin armeija oli sulkenut päätien Gazaan niin, että israelilaiset pääsevät vain poistumaan alueelta.

Uutistoimisto AFP:n mukaan ainakin yhdessä siirtokunnassa oli levottomuuksia yöllä, kun asukkaat osoittivat mieltään evakuointimääräystä vastaan.

Gazan siirtokunnissa on asunut noin 8500 juutalaista, joista noin puolen on arvioitu uhmaavan lähtökäskyä. Alueelle on viime päivinä soluttautunut armeijan estelyistä huolimatta myös arviolta 4000 äärikansallismielistä, jotka yrittävät estää siirtokuntien tyhjentämisen.

Useat sadat siirtokuntalaiset ovat allekirjoittaneet sopimuksen, jonka mukaan he saavat vastineeksi poistumisestaan 120 000-320 000 euroa perhettä kohti. Ne, jotka eivät lähde vapaaehtoisesti, saavat kolmanneksen vähemmän.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

(Seitsemän uutiset 15.08.2005)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.