Mainos

Israelin vaalit alkoivat laimeasti

Israelissa äänestetään parhaillaan maan uudesta pääministeristä. Oikeistolaisen Likud-puolueen ehdokas Ariel Sharon näyttää jyräävän kohti voittoa.

Äänestysinto Israelissa on ollut vaisua. Äänestysprosentin arvioitiin jäävän ennätysmäisen alhaiseksi, mikä sekin oli omiaan suosimaan Sharonia. Pääministeri Ehud Barak, työväenpuolueen ehdokas, yritti vielä vaalipäivänä kannustaa äänestäjiä uskomaan hänen voittoonsa. Kello 18:aan mennessä äänestysprosentti oli kuitenkin noussut vain 51:een, kun se vuoden 1999 pääministerinvaaleissa oli samaan aikaan yli 60 prosenttia. Vaalihuoneistot sulkeutuvat iltakymmeneltä Suomen aikaa.

Israelin keskusvaalilautakunnan edustajan mukaan, jos trendi jatkuu samanlaisena, on seurauksena alhaisin rekisteröity äänestysprosentti sen jälkeen, kun juutalaisvaltio perustettiin vuonna 1948. Aamupäivällä äänestämässä käynyt pääministeri Ehud Barak kehotti israelilaisia hylkäämään "äärimmäisyyden" ja valitsemaan rauhan puolesta. Hän sanoi myös olevansa luottavainen, että äänestäjät vaihtavat leiriä vielä viime hetkellä ja valitsevat hänet uudelle kaudelle. -On tapahtunut dramaattinen käänne takaisin kotiin, rauhan leiriin. Viimeisen vuorokauden aikana minuun pettyneet ihmiset ovat alkaneet nähdä mitä vaihtoehdot todella ovat ja kannattajani palaavat takaisin, Barak vakuutti toimittajille.

Sharon vetosi äänestäjiinVaalien ennakkosuosikki, oikeistolaisen Likud-puolueen ehdokas Ariel Sharon sanoi aamulla käydessään äänestämässä pitävänsä Jerusalemin ikuisesti Israelin hallinnassa. -Ihmisten on tultava äänestämään. Kyseessä on äänestys, joka ratkaisee valtion tulevaisuuden ja Jerusalemin yhtenäisyyden. Niiden, jotka haluavat, että Jerusalem säilyy olennaisena osana juutalaisten kohtaloa, täytyy äänestää minua, sanoi Sharon. -Toivon säilyttäväni Jerusalemin juutalaiskansan ikuisena pääkaupunkina, Sharon jatkoi. Sharonin mukaan Israel tarvitsee rauhaa ja turvallisuutta. Hän torjui Maariv-lehdessä julkaistussa kirjoituksessaan kansakunnan jaon sotakiihkoilijoihin ja rauhankyyhkyihin. Hänen mukaansa kaikki haluavat lopettaa jo 120 vuotta kestäneen ja maata repivän verenvuodatuksen. -Rauha ilman turvallisuutta ei ole rauha, vaan illuusio, joka johtaa veren ja väkivallan kierteen jatkumiseen, Sharon sanoi.

Israelin arabit boikotoivat

Barak vetosi vielä viime hetkellä myös Israelin arabiväestöön, jotta se tulisi uurnille. Edellisissä vaaleissa arabit tukivat Barakia oikeistolaista Benjamin Netanyahua vastaan, mutta tällä kertaa väkivaltaisuuksista suuttuneet arabit ovat uhanneet jättää äänestämättä. Arabien asuttamissa kaupungeissa äänestyspaikat ammottivatkin tyhjyyttään. -Tämä on ensimmäinen kerta, kun näen tällaista. Äänestyspaikat ovat tyhjillään. Viimeksi ihmiset jonottivat uurnille, sanoi Esma Saqid, joka on toiminut vaalitarkkailijana Nasaretissa 20 vuotta. Uutistoimisto DPA:n mukaan arabialueiden äänestysprosentti oli vain 0,01 aamupäivän kolmen ensimmäisen tunnin aikana. Arabiväestö muodostaa 12 prosenttia Israelin valitsijakunnasta. Se on erityisen raivoissaan siitä, että poliisi surmasi 13 Israelin arabia palestiinalaisia tukeneiden mielenosoitusten yhteydessä. Vaalien heikkoa äänestysprosenttia täydentää myös Israelin vasemmiston aikomus jättää äänestämättä. He ovat pettyneitä Barakin epäonnistumiseen rauhanturvaamisessa.

Mielenosoituksessa parikymmentä uhria

23 palestiinalaista siviiliä ja kaksi israelilaista sotilasta loukkaantui väkivaltaisissa palestiinalaisten mielenosoituksissa Länsirannalla. Palestiinalaiset ovat julistaneet tämän päivän "vihan päiväksi". Parikymmentä palestiinalaista loukkaantui, kun israelilaiset sotilaat ampuivat kumiluoteja ja kyynelkaasua kiviä heittäneitä palestiinalaisia kohti. Lähes 2000 mielenosoittajaa oli marssimassa kohti Ramallahin pohjoispään El-Birehin sotilaallista tarkastuspistettä, kun yhteenotto sattui. Kolme muuta palestiinalaista haavoittui kumiluodeista Hebronissa, jossa kymmenet nuoret ihmiset heittivät kiviä sotilaiden päälle. Kaksi israelilaista sotilasta loukkaantui lievästi Hebronissa ja Nablusissa. "Vihan päivän" vietto näytti jäävän laimeaksi Gazan kaistalla.

Ensimmäisiä ovensuukyselyihin perustuvia tulosennusteita odotetaan heti äänestyksen päättymisen jälkeen ja alustavat tulokset saataneen varhain huomenna.
(STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.