Mainos

Israelin turva-aidan käsittely alkoi Haagissa

Haagissa on tänään käsitelty Israelin eristysaidan laillisuutta, samaan aikaan tuhannet palestiinalaiset osoittivat mieltään aitaa vastaan. Pääministeri Ariel Sharonin hallitus on vannonut rakentavansa aidan valmiiksi on oikeuden kanta mikä tahansa.

Haagin Kansainvälinen tuomioistuin alkoi tänään puida kiistaa Israelin Länsirannalle rakentaman aidan laillisuudesta. Palestiinalaisten edustajan mukaan aitarakennelma vie palestiinalaisilta mahdollisuuden elinkelpoiseen valtioon.

Israelin mukaan Kansainvälisellä tuomioistuimella ei ole päätösvaltaa asiassa. Israelilaisvaltuuskunta kutsui oikeuskäsittelyä yksipuoliseksi ja sanoi sen uhkaavan tiekartan nimellä tunnetun rauhansuunnitelman toteuttamista.

Oikeuskäsittelyyn päätyvät nyt Israelin toimet, joilla se yrittää taistella terrorismia vastaan, eivät itse terroristit, valtuuskuntaan kuuluvat diplomaatit valittivat. Israel ei ole lähettänyt lainopillisia edustajia käsittelyyn.

Gazassa ja Haagissa mielenosoituksia

Oikeuskäsittelyn myötä alkoivat myös mielenosoitukset. Tuhannet palestiinalaiset osoittivat Länsirannalla ja Gazassa mieltään Berliinin muuriksi kutsumaansa aitarakennelmaa vastaan.

Israelin armeija käytti kyynelkaasua ja kumiluoteja väkijoukon hajottamiseen päivänä, jonka palestiinalaiset olivat julistaneet "vihan päiväksi".

Haagissa mielenosoituksia ryyditti bussinromu, jossa palestiinalainen itsemurhaiskijä räjäytti itsensä ja tappoi 11 ihmistä runsas kuukausi sitten. Useat sadat Israelia tukeneet mielenosoittajat heiluttivat Israelin lippuja oikeustalon edustalla.

Päätös ehkä vasta kuukausien kuluttua

Pääministeri Ariel Sharonin hallitus on vannonut rakentavansa aidan valmiiksi on oikeuden kanta mikä tahansa. Hallituksen mukaan aita on välttämätön, kun Israel yrittää estää palestiinalaisten itsemurhaiskuja. Ääri-islamilaisen Hamas-järjestön perustaja Ahmed Yassin sanoi Gazassa, ettei mikään muuri kykene estämään hyökkäyksiä Israelia vastaan.

Aitakysymys päätyi Haagiin sen jälkeen, kun YK:n yleiskokous oli äänestänyt asiasta joulukuussa. Yleiskokous halusi tuomioistuimelta neuvoa-antavan mielipiteen muurin laillisuudesta.

Tuomioistuimen päätöksen julistamiseen voi kulua useita kuukausia.

(MTV3-STT-AFP-DPA)

(Seitsemän uutiset 23.02.2004).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.