Mainos

Israelin presidentti virkavapaalle

Moshe Katsavia epäillään muun muassa raiskauksesta. Vain pieni osa kansasta tukee presidenttiä.

Israelin parlamentti on hyväksynyt presidentti Moshe Katsavin pyynnön päästä virkavapaalle. Katsav astuu toistaiseksi syrjään, koska häntä epäillään useista seksuaalirikoksista, myös raiskauksesta.

Parlamentin komitea päätti äänin 13-11, että Katsav julistetaan väliaikaisesti kykenemättömäksi hoitamaan virkaansa. Israelin oikeuskansleri on ilmoittanut nostavansa syytteet presidenttiä vastaan.

Katsavin tilalle virkaatekeväksi presidentiksi nousee parlamentin puhemies Dalia Itzik, josta tulee Israelin ensimmäinen naispuolinen presidentti.

Katsav, 61, on jyrkästi kiistänyt rikosepäilyt. Hän on syyttänyt tiedotusvälineitä ja poliisia ajojahdista ja salaliitosta häntä vastaan.

Kansa vaatii eroa

Suurin osa israelilaisista haluaa Katsavineroavan. Tänään julkistettujen kyselyjen mukaan yli 70 prosenttia israelilaisista katsoo, että presidentin olisi jätettävä tehtävänsä.

Päivälehti Yedioth Ahronoth -lehden kyselyssä vain vajaat 30 prosenttia on sitä mieltä, että Katsav voisi jatkaa lähinnä seremoniallisen virkansa hoitamista.

Maariv-lehden julkaiseman kyselyn mukaan 20 prosenttia tukee yhä presidenttiä, kun taas yli 67 prosenttia vaatii hänen eroaan.

Kummankin lehden kyselyihin osallistui 400 israelilaista. Virhemarginaali oli 4,5 prosenttiyksikköä suuntaansa.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.