Mainos

Israelin presidentti vaatii ennenaikaisia vaaleja

Israelin presidentti Ezer Weizman ehdotti tänään ennenaikaisten vaalien pitämistä Lähi-idän rauhanneuvottelujen pitkittymisen takia. -Rauhanprosessi on ontunut useita kuukausia, ja uskoakseni tässä tilanteessa olisi parasta järjestää vaalit mahdollisimman pian, jotta saataisiin selville, mitä israelilaiset haluavat, Weizman sanoi radiossa.

Presidentin asema on lähinnä seremoniallinen, eikä hän voi päättää, koska vaalit pidetään. Israelilaisen poliittisen tarkkailijan Hanan Crystalin mukaan presidentti asettuu lausunnollaan selvästi pääministeri Benjamin Netanyahua vastaan.
-Hänellä ei enää ole luottamusta pääministeriin, Crystal sanoi Israelin radiossa.

Netanyahu on ollut virassa vuodesta 1996. Rauhanneuvottelut palestiinalaisten kanssa ovat olleet jumissa melkein puolitoista vuotta, eivätkä neuvottelut perivihollisen Syyrian kanssa ole päässeet alkuun. Seuraavat vaalit on määrä pitää vuoden 2000 lopussa.

Netanyahu vetosi Espanjaan

Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu vetosi eilen suoraan Espanjan hallitukseen, jotta se pitäisi uuden Lähi-idän rauhankokouksen Madridissa. Lähi-idän rauhanprosessi aloitettiin juuri Madridissa seitsemän vuotta sitten.

Alunperin Netanyahu esitti ajatuksen espanjalaisen sanomalehden haastattelussa viikonloppuna. Sekä arabit että Israelin oma oppositio ovat jo ehtineet tuomita ehdotuksen. Arvostelijoiden mukaan Netanyahu yrittää uuden konferenssin avulla vain taktikoida ja voittaa aikaa.

Netanyahu sanoi aiemmin eilen, että Länsirannan uusista alueluovutuksista päästään todennäköisesti sopimukseen heinäkuun loppuun mennessä.
(STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.