Mainos

Israelin presidentti eroaa

Israelin presidentti Ezer Weizman eroa tehtävästään heinäkuun alussa kolme vuotta ennen toisen virkakautensa päättymistä.

Weizman oli jo aiemmin kertonut halustaan luopua presidentin tehtävästä ennenaikaisesti heikon terveytensä takia.

Weizman, 76, joutui tänä vuonna lahjustutkimusten kohteeksi kun kävi ilmi, että hän oli saanut suuria rahalahjoituksia 1980- ja 1990-luvuilla ranskalaiselta ystävältään, miljonääri Edouard Saroussilta. Weizman toimi tuolloin hallituksessa ministerinä.

Weizmanin saamien rahojen yhteissummaksi on väitetty noin kolme miljoonaa markkaa. Weizmanin mukaan rahat olivat lahja, eikä kyse ollut korruptiosta. Israelin valtionsyytäjän virasto ilmoitti viime keskiviikkona, ettei Weizman joudu syytteeseen. Myös tapausta tutkinut poliisin ryhmä oli suositellut syyttämättä jättämistä todisteiden puutteessa.

Varapääministeri jätti eronpyynnön

Seksuaalisesta häirinnästä syytetty Israelin varapääministeri ja liikenneministeri Yitzhak Mordechai jätti tänään eronpyyntönsä pääministeri Ehud Barakille. Syyttäjänvirasto ilmoitti torstaina suosittelevansa oikeudenkäynnin aloittamista Mordechaita vastaan.

Mordechai erosi samalla myös pienen Keskustapuolueen johdosta. Mordechai, 55, jätti liikenneministerin tehtävät väliaikaisesti jo maaliskuussa, kun tutkimukset häntä vastaan aloitettiin.

Tutkimusten alkusysäyksenä oli Mordecahin toimistossa työskennelleen 23-vuotiaan naisen tekemä valitus.

Varapääministeri Mordechain työpaikka

Valituksen tultua julki myös kaksi muuta naista ilmoitti joutuneensa Mordechain seksuaalisen häirinnän kohteeksi. Nämä tapaukset koskivat parinkymmenen vuoden takaisia tapahtumia naisten ollessa suorittamassa asepalvelustaan.

Irakilaissyntyinen Mordechai on entinen puolustusministeri ja korkeilla arvomerkeillä palkittu kenraali. Mordechai vakuuttaa olevansa syytön ja sanoi eronpyynnössään jatkavansa taistelua nimensä puhdistamiseksi. Hänen eronsa vaikeuttanee entisestään Israelin hallituksen rakoilevaa yhteistyötä.

(MTV3-STT-AFP-AP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.