Mainos

Israelin presidentin eroa vaatii yhä useampi

Presidentti Moshe Katsavia vastaan suunnitellaan syytteen nostamista muun muassa raiskauksesta. Katsav kiistää tehneensä teot, joista häntä syytetään.

Israelin presidentti Moshe Katsav sanoo eroavansa, jos häntä vastaan nostetaan syyte seksuaalirikoksista. Samalla hän kiisti jyrkästi syyllistyneensä neljän naispuolisen alaisensa ahdisteluun.

- En tehnyt niitä tekoja, joista minua syytetään, kiivastunut Katsav sanoo.

Katsav pyysi tänään parlamenttia myöntämään hänelle virkavapaata presidentin tehtävistä.

Pääministeri Ehud Olmert sanoo, että Katsavin olisi paras luopua virastaan. Hänen mukaansa Katsav ei voi enää jatkaa tehtäviensä hoitoa.

Israelin oikeusministeriö ilmoitti eilen, että presidenttiä vastaan suunnitellaan syytteiden nostamista muun muassa raiskauksesta.

- Olen vakuuttunut, että ero on tällä haavaa sovelias tapa toimia, sanoo ulkoministeri ja virkaatekevä oikeusministeri Tzipi Livni.

Hän muistuttaa kuitenkin, että Katsav on lain edessä syytön, kunnes toisin todistetaan.

Kansalaisten luottamus kadonnut

Livni itse nimitettiin virkaatekeväksi oikeusministeriksi marraskuussa, kun edellinen ministeri Haim Ramon erosi tehtävästä jouduttuaan syytetyksi seksuaalisesta häirinnästä.

Myös Katsavin oman puolueen Likudin edustaja vaati presidentin eroa.

- Presidentin on erottava. Piste. Ja toivon, että hän tekee päätöksen lähitunteina. Jos näin ei käy, pallo on parlamentilla, jonka tulisi erottaa hänet, Guidon Saar toteaa.

Myös suurimmat lehdet, Jedioth Ahronoth ja Maariv, yhtyvät erovaatimuksiin. Jedioth Ahronothissa julkaistun mielipidemittauksen mukaan myöskään suuri yleisö ei enää luota presidenttiin. Lähes 80 prosenttia haastatteluun osallistuneista ilmoitti, että he luottavat vain vähän tai eivät ollenkaan Katsaviin.

Israelin parlamentti on jo aloittanut toimet voidakseen asettaa presidentin virkasyytteeseen.

(MTV3-STT-DPA-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.