Mainos

Israelin pommit saastuttavat Välimerta

Lähi-idän kriisi vaikuttaa myös luontoon. Sekä YK:n ympäristöohjelma UNEP että Libanonin ympäristöministeri ovat huolissaan ilmaiskun aiheuttamasta öljyvuodosta.

Libanonin mukaan Israelin pommitukset ovat aiheuttaneet Välimerelle laajaa tuhoa.

Israelin pommitukset öljytankkeihin libanonilaisella energiantuotantolaitoksella ovat aiheuttaneet Libanonin mukaan Välimerelle suurimman ympäristökatastrofin kautta aikojen.

Libanonin ympäristöministerin mukaan mereen on valunut 10 000-15 000 tonnia raskasta öljyä pari viikkoa sitten tehtyjen pommitusten seurauksena.

YK:n ympäristöohjelma UNEP arvioi niinikään katastrofin uhkaavan levitä alueelliseksi, sillä öljy uhkaa jo Syyrian rantoja. Luonnon lisäksi vaarassa on kalastuksesta ja turismista elantonsa saavien ihmisten toimeentulo.

- Kyseessä on epäilemättä Välimeren suurin ympäristökatastrofi, jolla voi olla hirvittäviä seurauksia kaikille itäisen Välimeren maille, ympäristöministeri Jacub Sarraf sanoi.

Kansainvälistä apua kaivataan

Israel pommitti voimalaitoksen öljytankkeja kaksi viikkoa sitten. Tankit sijaitsevat vain parinkymmenen metrin päässä rannasta. Öljyvuoto on jo pysähtynyt, mutta 25 000 tonnin vetoinen tankki on edelleen tulessa ja saattaa räjähtää.

Öljy on jo mustannut liki kolmanneksen Libanonin rannikosta. Ministeri Sarraf arvioi, että puhdistustyö voi maksaa kymmeniä miljoonia euroja ja kestää ensi vuoteen saakka. Työhön ei kuitenkaan voida ryhtyä Israelin merisaarron ja kaluston puutteen vuoksi. Libanon on pyytänyt apua ulkomailta.

- Jos mitään ei tehdä, virtaukset kuljettavat öljyn myös Kyprokseen, Syyriaan, Turkkiin, Kreikkaan ja myös Israeliin Välimeren eläimistö ja ekosysteemi kärsivät pahoin, Sarraf varoitti.

Öljytankkien palo on lisäksi synnyttänyt paksun savupilven, joka on matkalla Beirutin ylle.

(MTV3-STT-AFP)

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.