Mainos

Israelin pommi-iskuissa 16 kuollutta

Hamas ilmoitti kostaneensa johtajiensa surmat.

Ainakin 16 ihmistä kuoli ja kymmeniä haavoittui kahteen bussiin tehdyissä pommi-iskuissa Israelin eteläosassa. Radikaali palestiinalaisliike Hamas ilmoitti tehneensä itsemurhaiskut. Poliisin ja lääkintälähteiden mukaan räjähdyksissä haavoittui ainakin 80 ihmistä, osa heistä vakavasti.

Räjähdykset sattuivat iltapäivällä kolmen aikaan lähellä Negevin autiomaan pohjoisosassa sijaitsevan Beerseban kaupungintaloa. Toinen bussi tuhoutui kokonaan ja toinen syttyi tuleen. Toista busseista kuljettanut Jaakov Cohen kertoi sairaalassa, että hän näki edellä ajavan bussin räjähtävän. Hän aavisti, että hänen bussinsa olisi seuraava, pysähtyi ja avasi ovet.

-Ehkä 10 tai 15 ihmistä pääsi ulos. Yhtäkkiä kuulin valtavan räjähdyksen, hän sanoi, ja lisäsi, että 20-30 ihmistä odotti vielä ulospääsyä.

Pelastustyöntekijöiden mukaan bussit olivat täynnä torilta palaamassa olleita matkustajia.

Nimettömänä pysytellyt Hamasin edustaja kertoi uutistoimisto AFP:lle puhelimessa, että kaksi järjestön aseellisen siiven itsemurhapommittajaa oli tehnyt iskut. Soittajan mukaan kyseessä oli kosto siitä, että Israel murhasi sen johtajat Ahmed Jassinin ja Abdel Aziz Rantisin aiemmin tänä vuonna.

Iskujen tarkoitus oli Hamasin mukaan myös osoittaa solidaarisuutta syömälakossa olevia palestiinalaisvankeja kohtaan. Israelin tv:n mukaan Hamas myös jakoi tiedotteita asiasta Länsirannalla.

Palestiinalaiset itsemurhapommittajat ovat tappaneet yli 400 ihmistä lähes neljä vuotta sitten alkaneen kansanousun aikana. Poliisin mukaan iskuista ei ollut annettu varoitusta.

Palestiinalaishallinto tuomitsi iskut

Palestiinalaishallinto tuomitsi iskut tuoreeltaan. Ministeri Saeb Erekat sanoi uutistoimisto Reutersille, että palestiinalaishallinto tuomitsee kaikki niin palestiinalais- kuin israelilaissiviileihinkin kohdistuvat iskut. Israelin pääministeri Ariel Sharon sanoi, että hallituksen "taistelu terrorismia vastaan jatkuu tauotta".

Euroopan unionin ja Yhdysvaltain mukaan väkivalta heikentää mahdollisuuksia ratkaista Lähi-idän konflikti.

Räjähdykset rikkoivat viisi kuukautta kestäneen tauon tämänkaltaisessa väkivallassa Israelissa. Maaliskuussa kaksi palestiinalaista itsemurhapommittajaa surmasi 10 ihmistä Ashdodin satamassa. Beerseban isku oli tuhoisin sitten lokakuun 2003, jolloin pommittaja räjäytti itsensä ja tappoi 23 muuta ravintolassa pohjoisessa Haifan kaupungissa.

(MTV3-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.