Mainos

Israelin pääministeriksi povatulla Livnillä värikäs menneisyys

Israelin uudeksi pääministeriksi ennustettu ulkoministeri Tzipi Livni oli tiedustelupalvelu Mossadin agenttina 1980-luvulla, jolloin israelilaiset iskuryhmät tappoivat useita palestiinalaisjohtajia Euroopassa.

Livnin menneisyydestä Mossadissa kertovat useat hänen entiset kollegansa brittiläisessä Sunday Times -lehdessä.

Livniä pidetään nyt pääministeri Ehud Olmertin todennäköisimpänä seuraajana, jos lukuisten korruptiosyytösten suossa tarpova Olmert joutuu jättämään paikkansa.

Livni liittyi Mossadiin suoritettuaan asepalveluksensa, missä hän sai luutnantin arvon. Mossad on Israelin ulkomailla toimiva tiedustelupalvelu, kotimaan tiedustelusta vastaa Shin Beth.

Tzipi Livni ei ole koskaan peitellyt toimintaansa Mossadissa, vaikka ei olekaan siitä julkisuudessa puhunut.

- Mikään konttorirouva hän ei ikinä ollut, sanoo eräs Livnin aiempi Mossad-kollega.

- Hän oli terävä nainen, jonka älykkyysosamäärä on 150. Hän sulautui hyvin Euroopan pääkaupunkien miljööseen. Siellä hänen työtovereinaan oli miesagentteja, useimmat heistä entisiä kommandosotilaita, joiden tehtävänä oli likvidoida arabiterroristeja.

Sunday Timesin tietojen mukaan Livnin asemapaikkana oli 1980-luvun alussa Pariisi. Sieltä hän matkusti eri puolille Eurooppaa jäljittäen arabiterroristeja.

Uhrien joukossa oli Mamun Meraish, jolla oli huomattava asema Palestiinan vapautusjärjestössä PLO:ssa. Israelilainen iskuryhmä tappoi Merashin Ateenassa elokuussa 1983.

Pian tämän jälkeen Livni jätti Mossadin ja palasi Israeliin päättämään lakitieteen opintonsa.

Nopea nousu politiikassa

Israelin politiikassa Livni on tehnyt näyttävän ja nopean nousun sen jälkeen kun hänet valittiin parlamenttiin Likud-puolueen ehdokkaana 1999.

Ariel Sharonin hallituksessa Livni toimi vuodesta 2001 alkaen useissakin tehtävissä, muun muassa maatalousministerinä ja oikeusministerinä. Syksyllä 2005 Livni seurasi Sharonia ja Olmertia uuteen Kadima-puolueeseen, ja 2006 hänestä tuli ulkoministeri. Naisista tätä tehtävää Israelissa on aiemmin hoitanut vain Golda Meir, myöhempi pääministeri.

Livni olisi Israelin politiikan tuntijoiden mukaan valmis luovuttamaan Länsirannan palestiinalaisille. Suhtautumisessa Syyriaan ja Iraniin hän on sen sijaan kovan linjan tukija.

- Hän vastustaa Golanin kukkuloista luopumista, ja pääministerinä hän haluaisi tehdä pommi-iskun Iranin ydinlaitoksia vastaan, kertoi Sunday Timesin lähde.

(MTV3-STT-NTB)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.