Mainos

Israelin ote kiristyy palestiinalaisalueilla

Israelin pääministeri ilmoittaa, että Jasser Arafat voi halutessaan lähteä Ramallahista, mutta häntä ei päästetä enää takaisin kaupunkiin.

-


Israelin pääministeri Ariel Sharon sanoi tänään, että palestiinalaisten presidentti Jasser Arafat pääsee lähtemään Ramallahista, mutta takaisin Arafat ei pääsisi. Sharon kertoi saaneensa eri maiden johtajilta viestejä, joissa oli oltu huolestuneita Arafatin kohtalosta. Sharon kertoi vastanneensa viesteihin, että kyselijät voivat lähettää helikopterin hakemaan Arafatia Ramallahista.

-Joutuisin ottamaan asian ensi esille hallituksessa - sen suostumus olisi saatava. Toiseksi hän ei saisi viedä ketään mukanaan, koska siellä on hänen kanssaan etsintäkuulutettuja ja murhamiehiä, kertoi Sharon toimittajille armeijan tukikohdassa Länsirannalla.

-Kolmanneksi se olisi pelkkä menolippu. Hän ei pääsisi takaisin, Sharon sanoi televisiossa näytetyssä uutisfilmissä.

Peres: Sotilasoperaatio saattaa jatkua viikkoja

Israel saattaa jatkaa sotilasoperaatiotaan palestiinalaisten itsehallintoalueilla useita viikkoja, maan ulkoministeri Shimon Peres puolestaan sanoi armeijan radion haastattelussa.

Peres korosti, että kyse ei ole itsehallintoalueiden valtauksesta vaan terrorismin vastaisesta operaatiosta. Israelin joukot etenivät viime yönä panssarivaunujen ja helikopterien tukemina Betlehemin keskustaan, joka julistettiin suljetuksi sotatoimialueeksi. Armeija jatkoi myös hyökkäystä Ramallahin lähistöllä sijaitsevaa palestiinalaisten turvallisuusjoukkojen päämajaa vastaan.

Vihollisuudet vaativat uusia uhreja. Palestiinalaislähteiden mukaan kolme palestiinalaista surmattiin varhain tänään syytettynä yhteistyöstä Israelin kanssa ja palestiinalaismies sai surmansa Tulkarmin lähellä Israelin tulituksessa. Israelin poliisi epäilee äärijuutalaisia palestiinalaismiesten surmaamisesta Länsirannan pohjoisosassa.

Israelin joukot ovat tunkeutuneet viiteen itsehallintoalueen kaupunkiin ja lukuisiin kyliin sen jälkeen kun 22 ihmistä sai surmansa palestiinalaisen itsemurhaiskussa Netanyassa viime keskiviikkona. Viime yönä armeijan tankit tunkeutuivat palestiinalaislähteiden mukaan myös myös Betlehemin lähellä sijaitsevaan Deheishehin pakolaisleiriin ja piirittivät Aidan leiriä.

Taistelut Ramallahin liepeillä jatkuivatIsrael jatkoi hyökkäystä myös palestiinalaishallinnon turvallisuusjoukkojen päämajaa vastaan Ramallahin lähellä Beituniassa. Siellä on Länsirannan turvallisuuspäällikön Jibril al-Rajoubin mukaan saarroksissa 400 ihmistä, heistä valtaosa siviilejä. Osa rakennusryhmästä syttyi tuleen, ja laukaustenvaihto jatkui kiivaana.

- Sharonin tavoitteena on tehdä loppu palestiinalaisten itsehallinnosta, al-Rajoub sanoi puhelimitse uutistoimisto Reutersille. Hän ei uutistoimistotietojen mukaan ole itse päämajassaan.

Silminnäkijöiden mukaan piirityksessä rakennuksessa on taistelujen jäljiltä useita kuolleita. Israel syyttää al-Rajoubia Israelin vastaisten terrori-iskujen suunnittelijoiden piilottelusta, minkä al-Rajoub on kiistänyt.

Palestiinalaislähteet puolestaan syyttivät Israelin joukkoja palestiinalaisten käytöstä suojakilpinä Rajoubin päämajan piirityksessä, kun armeija käski noin 60 palestiinalaista kävelemään panssarivaunujen edellä. Israel on kiistänyt syytteet ihmiskilpeen turvautumisesta. Tietoa tapahtumien kulusta ei ollut saatavilla riippumattomista lähteistä.

Yli 700 palestiinalaista pidätetty

Israelin armeija ilmoitti pidättäneensä yli 700 palestiinalaista Ramallahin kaupungissa Länsirannalla, missä Arafat on edelleen Israelin joukkojen saartamassa päämajassaan. Pidätykset on tehty viime perjantaina alkaneen operaation aikana. Israelin armeijan edustajan mukaan pidätettyjen joukossa on henkilöitä, joita epäillään terroriteoista.

Israelin armeijan edustajan mukaan operaatiota Länsirannalla saatetaan edelleen laajentaa. Edustajan mukaan Israelin joukot menevät kaikkialle, jossa tiedetään tai arvellaan olevan terroriteoista epäiltyjä henkilöitä.

Palestiinalaisten iskut jatkuivat myöhään eilen, kun itsemurhapommittaja räjäytti itsensä hengiltä autossa Länsi-Jerusalemissa. Ainakin kolme muuta ihmistä haavoittui ja vakavasti loukkaantunut poliisi menehtyi tänään vammoihinsa.

Annan kehottaa vetäytymään Ramallahista

YK:n turvallisuusneuvosto kokoontui eilen illalla suljettujen ovien taakse pohtimaan Lähi-idän vakavaa tilannetta. YK:n pääsihteeri Kofi Annan torjui kokouksessa Israelin esittämän vaatimuksen, jonka mukaan israelilaisten ja palestiinalaisten on ensin sovittava tulitauosta ennen kuin Israel vetäytyy palestiinalaisten hallintokaupungista Ramallahista.

Annanin mukaan nykyisessä tilanteessa ei asioita voi enää asettaa tiettyyn järjestykseen vaan niiden on tapahduttava nopeasti.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

(Huomenta Suomi 02.04.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.