Mainos

Israelin oppositio vaatii uusia vaaleja Olmertin eron vuoksi

Israelin oikeisto-oppositio vaatii uusien parlamenttivaalien järjestämistä pääministeri Ehud Olmertin erouutisen jälkeen. Likud-puolueen johtajan Benjamin Netanjahun mukaan hallitus on tullut tiensä päähän riippumatta siitä, kuka Olmertin tilalle Kadima-puolueen johtoon valitaan.

Petoksesta syytetty ja lahjuksen ottamisesta epäilty Olmert ilmoitti eilen jättävänsä puoluejohtajan tehtävät syyskuun puoluekokouksen jälkeen.

Tuoreiden mielipidetiedustelujen mukaan Netanjahun Likud-puolue voittaisi uudet vaalit, jos niiden järjestämiseen päädyttäisiin. Kyselyiden mukaan Netanjahu olisi myös suosituin israelilaispoliitikko uudeksi pääministeriksi.

Tieto Olmertin erosta käynnisti välittömästi myös arvailut hänen seuraajastaan. Kärkiehdokkaita keskustalaisen Kadiman johtoon ovat ulkoministeri Tzipi Livni ja kovapuheinen liikenneministeri Shaul Mofaz.

Olmertin seuraaja Kadiman johdossa ei kuitenkaan nouse automaattisesti pääministeriksi. Israelin lain mukaan nykyinen hallitus hajotetaan ja pääministeriksi nousee se, joka saa muodostettua uuden hallitusliittouman.

Toiveita rauhasta

Toisaalta Olmert saattaa luotsata maata vielä pitkään toimitusministeristön johdossa, jos ennenaikaisiin vaaleihin ei mennä ja jos hänen seuraajansa Kadiman johdossa ei saa kokoon toimivaa koalitiota.

Olmertin tukijat toivovat, että veteraanipoliitikko ehtisi vielä solmia rauhansopimuksen palestiinalaisten kanssa. Jos Likud voittaisi ennenaikaiset vaalit, maahan tulisi todennäköisesti hallitus, joka vastustaa rauhansopimuksen syntymistä.

- Niin pitkään kun olen pääministeri, jatkan pyrkimyksiä saattaa naapuriemme kanssa käymämme neuvottelut päätökseen, Olmert sanoi ilmoittaessaan erostaan.

Politiikan tutkijat pitivät Olmertin mahdollisuuksia solmia rauhansopimus vähäisinä.

- Kuka tekisi sopimuksen hänen kanssaan nyt kun hän luopumassa tehtävistään. Hän on rampa ankka, sanoi professori Gadi Wolfsfeld Jerusalemin yliopistosta.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.