Mainos

Israelin maahyökkäyksessä yli 30 palestiinalaisuhria

Israelilaista panssarivaunua kuljetetaan Gazan rajalle. Israel maa valmistautuu maahyökkäykseen toista päivää jatkuneiden ilmaiskujen lisäksi. (Kuva: PAVEL WOLBERG / Epa)

Israelin maahyökkäyksessä Gazaan on kuollut jo yli 30 palestiinalaista. Sairaalalähteiden mukaan suurin osa kuolleista on siviilejä. Eilen alkaneessa maahyökkäyksessä on lisäksi kuollut yksi loukkaantunut 30 Israelin sotilasta. Israelin viikon kestäneessä hyökkäyksessä Gazaan on kuollut jo lähes 500 palestiinalaista.

Israel ei suostu päästämään kansainvälisiä toimittajia Gazaan, mutta tuhon jäljet näkyvät kauas kaistaleen rajaseudullekin. Gazasta silminnäkijät kertovat Israelin maajoukkojen jo saartaneen Gazan kaupungin ja sulkeneen sinne johtavat tiet.

Taisteluja on käyty myös kaistaleen pohjoisosassa sijaitsevien kaupunkien tuntumassa. Israelin puolustusvoimien tiedottaja, eversti Olivier Rafowicz:

- Taistelu Hamasin terroristeja vastaan on rankkaa, mutta Israelin puolustusvoimat on hyvin valmistautunut tähän operaatioon.

Suurin osa uhreista siviilejä

Maahyökkäys alkoi myöhään eilen illalla. Israelin mukaan hyökkäyksen tarkoituksena on suojella maata Hamasin raketti-iskuilta.

Gazassa haavoittuneita kiidätetään hoitoon - sairaalalähteiden mukaan suurin osa niin kuolonuhreista kuin loukkaantuneistakin on siviilejä. Tilannetta kuvataan jo painajaismaiseksi. Palestiinalaisten pääneuvottelija Saeb Erekat:

- Uskovatko israelilaiset voivansa saavuttaa rauhan ja turvallisuuden tällaisten pommitusten ja hyökkäysten kautta.

Gazan alueella asuu 1,5 miljoonaa ihmistä. Israel miehitti Gazan kaistan vuonna 1967 ja luopui alueesta virallisesti vuonna 2005. Israel on ilmoittanut, ettei sen tarkoituksena oli miehittää kaistaa uudelleen.

YK keskusteli tilanteesta aamuyöllä

YK:n turvallisuusneuvosto kokoontui käsittelemään Gazan sotatoimia suljetuin ovin varhain aamuyöllä Suomen aikaa. Kokoukseen osallistuneet maat olivat kuitenkin erimielisiä Gazan tilanteesta, eikä sopua syntynyt neljän tunninkaan jälkeen.

Mielenosoitukset Israelia vastaan ovat tänään jatkuneet ympäri maailmaa. Mieltä on osoitettu ainakin Australiassa, Turkissa ja Indonesiassa. Protesteihin on osallistunut yhteensä tuhansia ihmisiä.

Muun muassa EU, YK:n pääsihteeri Ban Ki-Moon ja Britannian pääministeri Gordon Brown ovat vedonneet verenvuodatuksen lopettamiseksi.

Israelin viikon kestänyt hyökkäys Gazaan on vaatinut jo yli 480 palestiinalaisen hengen.

Lue taustaa tilanteesta:

Lue myös.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.