Mainos

Israelin kranaatti-iskun uhrit haudattiin Gazassa

Israelin pääministerin Ehud Olmertin mukaan Gazan verilöylyn syy oli tekninen virhe. Kaikkiaan 18 palestiinalaissiviiliä sai eilen surmansa Israelin kranaatti-iskussa. Suurin osa kuolleista oli naisia ja lapsia.

Kymmenettuhannet surevat palestiinalaiset ovat osallistuneet joukkohautajaisiin Gazassa, kun 18 Israelin kranaatti-iskussa kuollutta siviiliä sai viimeisen leposijansa kaupungin uudella hautausmaalla. Iskusta raivostuneet palestiinalaiset vannoivat kostoa.

Samaan sukuun kuuluneet seitsemän lasta, seitsemän naista ja kaksi miestä saivat surmansa eilen Beit Hanunissa Gazassa, kun Israelin tykistötulitus osui heidän taloonsa. Lisäksi kaksi naapuria kuoli, kun he ryntäsivät auttamaan pommituksen uhreja.

Ruumiit oli kiedottu keltaiseen lippuun, joka on palestiinalaisten presidentin Mahmud Abbasin Fatah-liikkeen väri. Nuorin uhreista oli vasta 18 kuukautta vanha tyttölapsi.

Hautajaissaatto eteni mudan ja jätteiden keskellä uhrien kotitalolta ensin moskeijaan ja sitten uudelle hautausmaalle kaupungin laitamille. Israelin lähes viikon kestänyt miehitys on jättänyt kaupungin sekasorron valtaan.

-Beit Hanunin vanhalla hautausmaalla ei ole enää tilaa. Se on täynnä, liian paljon marttyyreitä. He kaatuvat yksi toisensa perään, kertoo paikallinen poliisi.

Kostoa vaadittiin

Hautajaissaaton aikana useat naamioituneet palestiinalaiset ammuskelivat ilmaan ja vaativat kostoa.

Heidän huutoonsa vastattiinkin heti hautajaisten jälkeen, kun kummatkin palestiinalaisryhmät, Fatah ja Hamas, vakuuttivat kostavansa iskun.

-Me sanomme silmä silmästä ja sielu sielusta. Minkäänlaista turvallisuutta ei tule olemaan Ashkelonissa, ei Tel Avivissa eikä Haifassa ennen kuin meidän väkemme Beit Hanunissa on turvassa, sanoi Fatahin edustaja.

Myös hallitsevan Hamas-järjestön johtaja Khalid Mashaal kehotti kannattajiaan kostoiskuihin.

Israel on tiukentanut turvatoimia mm. kaupunkeihin johtavilla sisääntuloteillä sekä julkisten rakennusten ympäristössä.

Pääministeri Ehud Olmert kertoi, että siviilien tulittamisen syynä oli tekninen virhe.

-Se oli Israelin tykistön tekninen virhe. Tämä ei ole Israelin (hallituksen) politiikkaa, Olmert korosti.

Tapaaminen ehdoitta

Hänen mukaansa Israel kuitenkin jatkaa yhä sotilasoperaatioitaan Gazassa niin kauan kuin palestiinalaisten raketti-iskut jatkuvat. Samalla hän varoitti, että eilisen kaltainen murhenäytelmä voi uusiutua.

Olmert haluaisi palestiinalaisten presidentin Mahmud Abbasin pikakokoukseen kanssaan, kertoo uutistoimisto AP.

-Hän tulee olemaan yllättynyt siitä, kuinka pitkälle olemme valmiit menemään. Minulla on hänelle paljon tarjottavaa, Olmert sanoi selventämättä kuitenkaan lausuntoaan.

Olmert sanoi olevansa valmis tapaamaan Abbasin koska ja missä tahansa.

(MTV3-STT-DPA-AP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.