Mainos

Israelin joukot vetäytyivät Betlehemistä

Israelin armeija on luovuttanut Betlehemin hallinnan palestiinalaisviranomaisille. Armeijan joukot kontrolloivat kuitenkin edelleen kaupungin sisään- ja ulosmenevää liikennettä.

Maastoautot ja panssaroidut miehistönkuljetusvaunut virtasivat kaupungista viimeisinä tunteina ennen Betlehemin luovutusta palestiinalaisjoukkojen valvontaan.

Aseistautuneet palestiinalaispoliisit aloittivat partioinnin, kun palestiinalaisten lippu oli nostettu juhlallisesti turvallisuusjoukkojen päämajan salkoon. Israelin armeija vahvisti siirtäneensä turvallisuusvastuun palestiinalaisille.

Kyseessä on kuitenkin lähinnä symbolinen luovutus, sillä Israelin joukkoja ei ole ollut pysyvästi sijoitettuna Betlehemiin enää lähiviikkojen aikana. Armeijan joukot ovat kuitenkin asemissa kaupungin ympäristössä. Betlehemin sisällä itsemurhaiskujen ehkäisemisestä vastaavat palestiinalaisjoukot.

Luovuttamista pidetään tärkeänä askeleena Yhdysvaltain tukeman rauhansuunnitelman toteuttamisessa. Israelin pääministeri Ariel Sharon ja palestiinalaisten pääministeri Mahmoud Abbas antoivat eilisiltana yhteisen julkilausuman, jonka tarkoitus on päättää lähes kolme vuotta kestäneet väkivaltaisuudet.

Maiden johtajat keskustelivat myös rauhansuunnitelman seuraavista vaiheista. Molemmat kuvailivat neuvotteluja käydyn myönteisessä hengessä. Sharon ja Abbas sopivat perustavansa neljä työryhmää, joiden on määrä työskennellä tiekarttana tunnetun rauhansuunnitelman toteuttamiseksi. Suunnitelman on määrä johtaa palestiinalaisvaltion perustamiseen vuonna 2005.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.