Israelin joukot tunkeutuivat palestiinalaiskaupunkiin

Israel jatkaa kovan linjan politiikkaansa. Israelin sotilasjoukot tunkeutuivat jälleen tänään palestiinalaisalueelle.

Israelin sotilasjoukot tunkeutuivat tänä aamuna panssarivaunujen ja helikoptereiden tukemana palestiinalaisten hallitsemaan Tulkarmin kaupunkiin Länsirannalla.

Ainakin yksi palestiinalaisnuorukainen sai surmansa ja useita haavoittui tulitaistelussa, joka puhkesi pakolaisleirin lähistöllä. Tulkarmin kaupunginjohtajan mukaan Israelin armeijan joukot tunkeutuivat kaupunkiin neljältä eri suunnalta ja valtasivat koko kaupungin.

Sotilaat tyhjensivät useita taloja ja pidättivät ainakin parikymmentä terroristiksi epäiltyä palestiinalaista. Kaupunkiin julistettiin ulkonaliikkumiskielto.

Israelin radion mukaan operaation yhteydessä takavarikoitiin aseita ja pidätettyjen joukossa oli kolme Hamas-järjestön jäsentä.

Israel vetäytyi Tulkarmista vuonna 1995 Oslon rauhansopimuksen ehtojen mukaisesti ja jätti kaupungin palestiinalaisten hallintaan.

Tämänpäiväistä miehitystä Israelin armeija puolusti sanomalla, että kaupungista on tullut terrorismin keskus, josta on suunniteltu ja tehty iskuja Israelia vastaan. Armeijan mukaan viime viikolla kuusi israelilaista siviiliä surmannut palestiinalaismies oli toiminut Tulkarmissa.

"Jatkan itsenäisen valtion tavoittelua"

Palestiinalaisten presidentti Jasser Arafatin mukaan Israel "ylitti kaikki rajat" lähettäessään sotilaansa ja panssarinsa palestiinalaisten hallinnassa olevaan kaupunkiin. -Tämä on hyvin vaarallinen asia. Israel on suunnitellut hyökkäyksen palestiinalaishallintoa vastaan ja tämä on sen suunnitelman toimeenpanoa, Arafat sanoi toimittajille Ramallahissa.

Arafat vakuutti tänään jatkavansa sellaisen palestiinalaisvaltion tavoittelemista, jonka pääkaupunkina olisi Itä-Jerusalem, vaikka se maksaisi palestiinalaisjohtajalle hänen henkensä: -Palestiinan valtio, jonka pääkaupunkina on al-Quds al-Sharif (Itä-Jerusalem), perustetaan. Jumalan avulla näen sen tapahtuvan, joko marttyyrinä tai elossa, Arafat vakuutti.

Euroopan unionin Lähi-idän erityislähettiläs Miguel Moratinos vieraili niinikään Arafatin luona Ramallahissa tänään osoittamassa tukeaan palestiinalaishallinnolle.

Arafat on toistuvasti vedonnut Yhdysvaltoihin ja Euroopan unioniin Lähi-idän tilanteen rauhoittamiseksi, ja uutistoimisto Interfax kertoi maanantaina Arafatin ottaneen yhteyttä myös Venäjän edustajiin avunpyynnön muodossa. Venäjä on Lähi-idän rauhanprosessin toinen tukija Yhdysvaltain rinnalla, mutta viime vuosina sen rooli välittäjänä on ollut melko passiivinen.

Peres eri linjoilla hallituksen kanssa

Israelin ulkoministeri Shimon Peres sanoi olevansa osittain eri linjoilla hallituksensa kanssa palestiinalaisiin kohdistuvista sotilaallisista toimista. -En ole kaikkien hallituksen tekemien päätösten kannalla, mutta hallituksen jäsenenä minun on kannettava niistä vastuu. Me emme voi kuitenkaan lopettaa väkivaltaa turvautumalla väkivaltaan, Peres sanoi Tel Avivissa pitämässään tiedotustilaisuudessa.

Lausunnollaan Peres viittasi muun muassa joihinkin Israelin pääministerin Ariel Sharonin päätöksiin kostaa palestiinalaisten tekemiä iskuja uusilla iskuilla.

Israeliin kaksipäiväiselle vierailulle eilen saapunut Yhdysvaltain entinen presidentti Bill Clinton painotti, ettei toiveita rauhansopimuksen syntymisestä saa menettää. Clinton puhui Tel Avivin yliopistossa, missä hän vastaanotti kunniatohtorin arvonimen.

Yhdysvaltain ulkoministeri Colin Powell puolestaan piti uusia yhteenottoja vakavana takaiskuna toiveille lopettaa lähes 16 kuukautta kestäneet levottomuudet.

Väkivaltaisuudet jatkuivat tänään myös Ramallahissa. Ainakin yksi palestiinalaisten turvallisuusjoukkoihin kuuluva henkilö sai surmansa yhteenotoissa.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat