Mainos

Israelin joukot hälytysvalmiudessa

Israelin asevoimat ovat tänään hälytysvalmiudessa palestiinalaisalueilla mahdollisten väkivaltaisuuksien varalta. Palestiinalaisten turhautuneisuuden pelättiin puhkeavan levottomuuksiksi, kun eilen Washingtonissa päättyneet kriisineuvottelut johtivat vain lupaukseen uusista neuvotteluista Israelin ja palestiinalaisten välillä.

Palestiinalaisnuorukaiset kivittivät israelilaissotilaita Länsirannalla sijaitsevassa Hebronin kaupungissa, mutta muualla palestiinalaisalueilla on ollut rauhallista.

Hebronin palestiinalaisväestöä koskeva ulkonaliikkumiskielto kumottiin muutamaksi tunniksi, jotta asukkaat saattoivat täydentää elintarvikevarastojaan. Ulkonaliikkumiskielto tuli voimaan viime viikon väkivaltaisten yhteenottojen jälkeen.

Israelilaiset pitivät Washingtonin huippukokousta pääministeri Benjamin Netanyahun ja palestiinalaisten presidentin Jasser Arafatin välillä menestyksenä, kun taas palestiinalaiset olivat pettyneitä kokouksen laihaan antiin. Hebronin palestiinalainen kaupunginjohtaja Mustafa Nasheh sanoi kokouksen päätyttyä koko rauhanprosessin olevan kariutumassa.

Yksi neuvottelujen kompastuskivi oli juuri Hebronin kaupunki, joka on viimeinen israelilaisjoukkojen valvoma kaupunki Länsirannalla. Israelilaisten oli määrä vetäytyä suurimmasta osasta kaupunkia jo yli kuusi kuukautta sitten, mutta vetäytyminen viivästyi keväällä puhjenneiden väkivaltaisuuksien vuoksi. Netanyahun tultua valtaan joukkojen vetämisestä on edelleen lykätty, eikä asiasta päästy sopimukseen myöskään Washingtonissa.

Hamas vaati täydellistä vastarintaa

Ääri-islamilainen Hamas-järjestö vaati palestiinalaisia aloittamaan "täydellisen vastarinnan" Israelin joukkoja ja siirtokuntalaisia vastaan perjantairukousten jälkeen.

Järjestön mukaan vaatimuksen tarkoitus on "esittää Aqsan kansannousun jatkuvan niin kauan kuin uhka pyhää al-Aqsan-moskeijaa vastaan ja juutalaisuuden sekä siirtokuntalaisuuden rikokset jatkuvat".

Israelin ja palestiinalaisten huippukokous päättyi eilen Washingtonissa. Kokouksessa keskusteltiin tavoista lopettaa väkivaltaisuudet, joissa on viime aikoina kuollut 73 ihmistä Gazassa ja Länsirannalla.
(STT-AFP-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.