Israelin ja palestiinalaisten välit katkeamispisteessä

Kahden israelilaissotilaan surma palestiinalaisalueella ja Israelin vastauksena tullut sarja raketti-iskuja on kuumentanut tilanteen Länsirannalla äärimmilleen. Useat kansainväliset tahot ovat vedonneet osapuoliin, jotta umpikujaan ajautuva rauhaprosessi ei päättyisi julmuuksiin ja verenvuodatukseen.

Väkivaltaisuudet jatkuvat

Palestiinalaisten itsehallinto valitti kahden israelilaissotilaan lynkkausta Länsirannan palestiinalaisalueella. Israelin pääministerin Ehud Barakin edustaja varoitti tapahtuneen merkitsevän "hyvin vakavia" seurauksia pyrkimyksille rauhoittaa tilannetta Lähi-idässä.

Väkijoukko lynkkasi kaksi siviilipukuista israelilaissotilasta aiemmin tänään Ramallahissa. Israelin television mukaan myös kolmas sotilas olisi kuollut ja neljäs haavoittunut. Viranomaiset eivät kuitenkaan vahvistaneet tietoa.

Sekä palestiinalaiset että israelilaiset vahvistivat, että neljä sotilasta oli pidätetty Ramallahissa. Israelin armeijan mukaan pidätetyt olivat reserviläisiä, jotka olivat eksyneet väärään paikkaan. Palestiinalaisten mukaan sotilaat olivat erikoisyksikön jäseniä, jotka liikkuivat siviilivaatteissa. Palestiinalaisten poliisi sanoi pidättäneensä sotilaat suojellakseen heitä kiivastuneelta väkijoukolta. Ihmiset olivat kuitenkin rynnänneet sisälle poliisiasemalle, ja raastaneet kaksi israelilaista mukaansa.

Ramallahin kaupunki on täysin palestiinalaisten hallinnassa, eivätkä Israelin sotilaat tai poliisit saa tulla kaupunkiin ilman että asiasta sovitaan palestiinalaisten kanssa.

Diplomatia koetuksella

Kofi Annan

Diplomaattiset ponnistelut tilanteen rauhoittamiseksi ovat jatkuneet kiivaina. Britannian ulkoministeri Robin Cook keskusteli Sharm el-Sheikhissä Egyptin presidentin Hosni Mubarakin kanssa. YK:n pääsihteeri Kofi Annan puolestaan keskusteli Libanonissa Hizbollah-sissien sieppaamien kolmen israelilaissotilaan kohtalosta. Hän tapasi Beirutissa myös Iranin ulkoministerin Kamal Kharrazin. Irania pidetään Hizbollahin tärkeimpänä tukijana.

EU:n ulkopoliittinen edustaja Javier Solana vetosi Jordaniassa Lähi-idän osapuoliin jännityksen lieventämisen puolesta. Tämän jälkeen hän matkusti Syyriaan keskustelemaan presidentti Bashar al-Assadin kanssa. Myös Kiinan presidentti Jiang Zemin on vedonnut sekä palestiinalaisten presidenttiin Jasser Arafatiin että Israelin pääministeriin Ehud Barakiin, jotta he lopettaisivat heti vihollisuudet Lähi-idässä.

Lähi-idässä viime päivinä sukkuloinut Venäjän ulkoministeri Igor Ivanov sanoi tänään, että on vielä liian aikaista puhua läpimurrosta Israelin ja palestiinalaisten välillä. Ivanov puhui toimittajille Kyproksessa kierrettyään sitä ennen neuvottelemassa Lähi-idän tilanteesta Israelissa, palestiinalaisalueilla, Syyriassa ja Libanonissa.

Yhdysvaltain ulkoministeri Madeleine Albright on vaatinut Israelia ja palestiinalaisia lopettamaan heti väkivaltaisuudet ja jatkamaan rauhanneuvotteluja. Albright vetosi Arafatiin ja Barakiin sanoen, että nyt heidän on osoitettava johtajuutta ja aloitettava tulitauko.

Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelun CIA:n johtaja George Tenet saapui tänään Lähi-itään johtaakseen Israelin, palestiinalaisten ja Yhdysvaltain välistä korkean tason turvallisuuskokousta. Kofi Annan kertoi myöhään eilen, että Israelin ja palestiinalaisten turvallisuusjohtajat ovat suostuneet tapaamaan toisensa Yhdysvaltain johtamassa kokouksessa.

Suomen suurlähetystö varoittaa matkaajia

Suomen Israelin-suurlähetystö kehottaa Israelissa oleskelevia tai sinne matkustavia suomalaisia olemaan varovaisia. Erityistä varovaisuutta on noudatettava Israelin arabiväestön asuttamilla alueilla. Palestiinalaisalueille matkustamista kehotetaan välttämään kokonaan.

Matkustajien on syytä seurata tiedotusvälineitä saadakseen ajantasaisen käsityksen turvallisuustilanteesta, neuvotaan ulkoministeriön Internet-sivuilla.

Suomen ulkoministeriö ei anna varsinaisia matkustussuosituksia, ainoastaan informaatiota.
(STT-AFP-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat