Mainos

Israelin ja palestiinalaisten tulitauko ei pidä

Gazan ja Länsirannan palestiinalaisalueilla puhkesi jälleen uusia yhteenottoja mielenosoittajien ja israelilaisten sotilaiden välillä.

Muslimien perjantainrukouksia silmällä pitäen Israel oli varautunut massiivisin turvatoimin erityisesti Jerusalemissa. Yhteenotoista raportoitiin kuitenkin mm. Länsirannalla sijaitsevista Ramallahin ja Hebronin kaupungeista, missä useita palestiinalaisia haavoittui. Tulkaremissa 25-vuotias mies kuoli saatuaan israelilaisten luodin rintaansa.

Jerusalemin tulenaralla Temppelivuorella israelilaiset turvajoukot päästivät moskeijoihin vain yli 45-vuotiaita miehiä, mikä rajoitti perjantairukouksiin osallistuneiden määrän murto-osaan normaalista. Myös palestiinalaiset vartijat yrittivät ehkäistä kahakoita estämällä mielenosoittajien marssin lähellä juutalaisten Itkumuuria. Gazassa ääri-islamilainen Jihad-järjestö puolestaan kertoi peruneensa tilaisuuden itsehallintoviranomaisten pyynnöstä. Israel myönsikin perjantaina palestiinalaisten itsehallinnon pyrkivän väkivaltaisuuksien hillitsemiseen.

Pääministeri Ehud Barakin turvallisuusneuvonataja Danny Yatom totesi samalla, että tulokset eivät ole olleet hyviä eikä presidentti Jasser Arafat voi edes halutessaan estää kaikkia hyökkäyksiä.
-On totta, että yöllä oli tulitusta ja yhteenottoja. Tietojeni mukaan palestiinalaisten puolella yritetään kuitenkin rauhoittaa tilannetta, Yatom kertoi Israelin radiolle.
-Valitettavasti nämä yritykset ovat tähän saakka olleet hedelmättömiä ja me olemme hyvin, hyvin pettyneitä tuloksiin. Minusta tuntuu siltä, että tulevina tunteina ja päivinä tulemme näkemään tehokkaampia yrityksiä ja saamaan parempia tuloksia, hän jatkoi.

Arafat ja entinen Israelin pääministeri Shimon Peres sopivat torstaina tulitauosta, jolla on määrä lopettaa viisi viikkoa jatkuneet väkivaltaisuudet. Niissä on saanut surmansa yli 170 ihmistä, valtaosa heistä palestiinalaisia.

Turvaneuvosto koolle lähiaikoina


YK:n turvallisuusneuvosto aikoo keskustella suljetuin ovin Lähi-idän kriisistä ensi viikon keskiviikkona,

YK:n turvallisuusneuvosto kokoontuu miettimään Lähi-idän tilannetta.

maailmanjärjestö tiedotti torstaina. Keskustelussa keskitytään siihen, mitä järjestö voisi tehdä jännityksen lieventämiseksi ja siviilien turvaamiseksi Länsirannalla ja Gazassa.

Turvallisuusneuvoston keskustelujen asialistalla on lisäksi palestiinalaisten ehdotus siitä, että YK lähettäisi rauhanturvaajia Israelin miehittämille palestiinalaisalueille Länsirannalla ja Gazassa. Ehdotusta on perusteltu sillä, että valtaosa viimeaikaisissa levottomuuksissa kuolleista on ollut palestiinalaisia.

Kenraali: Israel varoo astumasta ansaan

Israelin armeija operaatioita johtavan kenraalimajuri Giora Eilandin mukaan palestiinalaiset yrittävät saada Israelia tekemään virheen, eli massiivisen vastaiskun, jossa kuolisi kymmeniä tai satoja palestiinalaisia. Tämä kääntäisi kansainvälisen mielipiteen selvästi Israelia vastaan.

-Tämä on sellainen ansa, johon yritämme olla astumatta, Eiland sanoi uutistoimisto Reutersille.
-Tämä on absurdi maailmaa: vastapuoli haluaa lisää omia uhreja ja meidän puolemme tajuaa tämän ja yrittää minimoida vihollisen tappiot, kenraali kuvaili. Eiland muistutti, että raskaiden aseiden käytöstä on yleensä varoitettu etukäteen.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.