Mainos

Israelin ja Libanonin yhteenotot jatkuneet rajuina

Israel on ryhtynyt evakuoimaan maan pohjoisosien asukkaita. Libanonin hallituksen esitys siirtää Etelä-Libanoniin 15 000 sotilasta on herättänyt keskustelua.

Israelin armeijan ja Hizbollahin taistelijoiden yhteenotot ovat jatkuneet rajuina Libanonin eteläosissa.

Lentokoneet ovat pudottaneet Etelä-Libanoniin lentolehtisiä, joissa Israel varoittaa pommittavansa mitä tahansa Litanijoen eteläpuolella liikkuvaa ajoneuvoa. Israelin ilmaisku surmasi 13 ihmistä libanonilaisessa Ghazijen kylässä, kertoivat pelastustyöntekijät. Yhteenotoissa maiden rajalla kuoli kolme Israelin sotilasta.

Kovimmat taistelut käytiin jälleen Bint Jbeilin liepeillä. Israelin armeija kertoi 25 Hizbollahin taistelijan saaneen surmansa. Myös Hizbollahin raketti-iskut Israelin puolelle jatkuivat.

Puolustusministeri Amir Peretz kertoi Israelin valmistautuvan laajempaan maaoperaatioon, jos kansainvälinen yhteisö ei onnistu pysäyttämään iskuja.

- Jos -- diplomaattiset ponnistelut eivät johda odottamiimme tuloksiin, meidän täytyy tehdä se itse, hän varoitti.

Beirutissa pelastustyöntekijät ovat jatkaneet eloonjääneiden etsintää eteläiseen lähiöön tehdyn ilmaiskun jäljiltä. Kaksi asuintaloa romahti eilisen pommituksessa. Parinkymmenen ihmisen kerrottiin kuolleen, ja useita oli kadoksissa.

Israel evakuoi asukkaitaan maan pohjoisosasta

Israel on aloittanut evakuoinnin, jonka tavoitteena on siirtää yli 15 000 asukasta pois maan pohjoisosasta. Hallitussihteeri Israel Maimon vältti kuitenkin asiasta kertoessaan sanaa "evakuointi" ja totesi ainoastaan "hallituksen mahdollistavan alueen asukkaiden siirtymisen useiden päivien lomalle eri puolille Israelia".

Suunnitelman mukaan evakuoitavat asukkaat lähetetään israelilaisiin hotelleihin hallituksen kustannuksella. Maimonin mukaan tarkoituksena on "virkistää useita päiviä pommisuojissa kyyhöttäneitä asukkaita".

Hallituksen mukaan maan pohjoisosasta on jo evakuoitu liki 2 000 asukasta, enimmäkseen vanhuksia.

Hizbollahin raketti-iskuissa Israeliin on tähän mennessä kuollut 36 ihmistä.

Suomalaisasiantuntija: Libanonin sotilaat eivät riitä

Libanon hallituksen esitys siirtää Etelä-Libanoniin 15 000 sotilasta on suomalaisen sotilasasiantuntijan mukaan lähinnä poliittinen viesti. Joukkojen siirron olisi määrä tapahtua heti Israelin vetäydyttyä alueelta.

- Päätös on enemmän symbolinen tai poliittinen kuin sotilaallinen tai reaalinen. Se on puheenvuoro käynnissä olevaan poliittiseen prosessiin, etenkin YK:n turvallisuusneuvoston suuntaan, toteaa everstiluutnantti Mika Kerttunen Maanpuolustuskorkeakoulun strategian laitokselta.

- Hallitus pyrkii antamaan mielikuvan, että se pystyy itse rauhoittamaan tilanteen. Hallituksen motiivina on pelko siitä, että jos kansainvälistä yhteisymmärrystä tilanteen rauhoittamisesta ei saada aikaiseksi, Israelin läsnäolo alueella jatkuu.

Toisaalta Kerttusen mukaan hallitus ei halua alueelle kansainvälistä joukkoa, johon sillä ei ole suurta mahdollisuutta vaikuttaa. Toteutuessakin ehdotuksen lopputulos olisi Kerttusen mukaan epäuskottava: Libanonin heikoksi tiedetty armeija ei kykene eikä edes halua pitää Hizbollahin taistelijoita aisoissa Israelia tyydyttävällä tavalla.

- Ulkopuolisena tarkkailijana voisi myös esittää kysymyksen, että miksi Libanonin hallitus ei tehnyt tätä siirtoa vuosi sitten, viimeistään siinä vaiheessa kuin syyrialaiset poistuivat maasta, pohtii Kerttunen.

Israelin pääministeri Ehud Olmert kommentoi Libanonin päätöstä "mielenkiintoiseksi askeleeksi" ja sanoi hallituksen tutkivan sen realistisuutta. Ennen Olmertin kannanottoa nimettöminä pysyttelevät israelilaiset viranomaislähteet olivat kuitenkin todenneet uutistoimistoille, että libanonilaisten sotilaiden lisäksi alueelle tarvitaan vahva kansainvälinen sotilasjoukko.

Läntiset diplomaatit ovat kutsuneet Libanonin hallituksen päätöstä käännekohdaksi neuvotteluissa ja sanoneet sen johtavan muutoksiin YK:ssa käsittelyssä olevaan päätöslauselmaehdotukseen.

(MTV3-STT-AFP-Reuters-DPA)

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.