Israelin iskussa Gazaan kuoli 12 ihmistä

Israelin joukot tunkeutuivat tänään voimalla Gazan palestiinalaisalueelle vain muutamia tunteja tiekarttana tunnetun kansainvälisen rauhansuunnitelman julkistamisen jälkeen. Ainakin 12 palestiinalaisten kerrottiin saaneen surmassa tulituksessa Shijaijan asuinalueella Gazan kaupungin läheisyydessä.

Israelin joukot tukeutuivat alueelle panssarivaunujen ja taisteluhelikopterien tukemina aamuyöllä tarkoituksenaan etsiä äärijärjestö Hamasin johtajiin kuuluva Youssef Abu Heen. Hamas ilmoitti osallistuneensa Tel Avivissa eilen tehdyn itsemurhaiskun suunnitteluun. Iskuissa kuoli kolme israelilaista siviiliä.

Joukot piirittivät tuntikausia rakennusta, jossa oli etsityn johtajan lisäksi kymmeniä tulilinjalle joutuneita siviilejä. Iltapäivällä Israel lopulta ilmoitti surmanneensa terroristina pitämänsä Abu Heenin ja hänen kaksi veljeään räjäyttämällä koko talon. Muut rakennuksessa olleet oli tätä ennen evakuoitu. Räjäytystä edeltäneessä laukaustenvaihdossa sai surmansa yhdeksän palestiinalaista, joista suurin osa ilmeisesti siviilejä. Heidän joukossaan oli kolme teini-ikäisiä poikaa ja yksi vain kahden vuoden ikäinen lapsi.
Kahdeksan israelilaisen sotilaan kerrottiin haavoittuneen ammuskelussa.

Palestiinalaishallinto tuomitsi Israelin hyökkäyksen heti rikokseksi. Presidentti Jasser Arafatin neuvonantaja Nabil Abu Rudeina kehotti YK:n turvallisuusneuvostoa koolle käsittelemään Israelin järjestämää "verilöylyä". Israelin joukot ampuivat tänään kaksi palestiinalaismiestä myös Yattassa, Länsirannalla, kertoivat palestiinalaislähteet.

Palestiinalaisten äärijärjestöt ovat sanoutuneet irti YK:n, EU:n, Yhdysvaltain ja Venäjän laatimasta tiekartta-rauhansuunnitelmasta, joka luovutettiin Israelin ja palestiinalaisten johtajille eilen. Myös Israel on vakuuttanut vastaavansa kovin ottein niin kauan kuin palestiinalaisten väkivaltaiset iskut jatkuvat.

(MTV3-STT-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat