Mainos

Israelin isku hautasi tulitaukotoiveet?

Aseelliset palestiinalaisryhmät olivat päässeet sopimukseen ainutlaatuisesta tulitaukoilmoituksesta ennen eilistä ohjusiskua. Sopimukseen olisivat liittyneet lähes kaikki palestiinalaisryhmät.

Aseelliset palestiinalaisryhmät olivat vain tuntien päässä ainutlaatuisesta tulitaukoilmoituksesta ennen Gazan eilistä ohjusiskua, kirjoittaa brittiläinen The Times -lehti. Lehden mukaan palestiinalaiset olivat jo saaneet muotoilluksi ehdottoman lupauksen lopettaa siviilejä vastaan suunnatut itsemurhaiskut. Lupaus oli määrä julkistaa eilen.

The Timesin mukaan sopimukseen olisivat sitoutuneet ainakin Fatah-liikkeen johtajat sekä liikkeen Tanzim-siipi, joka on lähinnä lukuisia itsemurhaiskuja tehnyttä Al Aksan marttyyrien prikaatia.

Sopimuksen luonnosteluun osallistuneet kansainväliset neuvottelijat ovat vahvistaneet lehdelle, että vain pari tuntia ennen iskua korkea-arvoinen Fatah-johtaja oli tavannut Gazassa Hamasin johtajia saadakseen myös näiden tuen sopimukselle. Hamasin hengellinen johtaja, sheikki Ahmed Yassin vahvisti eilen espanjalaislehden haastattelussa, että Hamas olisi sitoutunut sopimukseen.

Kuukausien työ hukkaan?

Sopimusta oli hierottu pari kuukautta ja sen luonnostelussa oli mukana korkea-arvoinen eurooppalaisdiplomaatti sekä pari vuosikymmentä palestiinalaisten johdon kanssa työskennellyt yhdysvaltalainen neuvottelija. Sopimuksella sanottiin olleen myös palestiinalaisten presidentin Jasser Arafatin tuki, vaikkei sopimus syntynytkään hänen ehdotuksestaan.

Sopimuksessa palestiinalaisten aseellisten ryhmien johtajat olisivat luvanneet luopua itsemurhaiskuista israelilaissiviilejä vastaan, mutta säilyttäneet mahdollisuuden hyökätä israelilaissotilaita vastaan miehitetyillä palestiinalaisalueilla. Sopimus olisi julkistettu allekirjoituksitta.

-Sopimus olisi ollut ennenkuulumaton, sanoi Fatah-johtaja Taisir Nasrallah. Hänen mukaansa kaikki aseelliset ryhmät olisivat nyt ensimmäinen kerran sitoutuneet yhteen ja samaan kirjalliseen ilmoitukseen.

EU:n ulkopoliittinen edustaja Javier Solana antoi eilen ymmärtää, että myös hän tiesi sopimuksen olemassaolosta.

Jasser Arafat kutsui eilistä iskua "verilöylyksi, joka tuhosi sopimuksen tulitauosta Hamasin kanssa".

Israel ei usko sopimukseen

Länsidiplomaatit epäilevätkin, että 14 siviiliä ja Hamasin aseellisen siiven johtajan Salah Shehadan varhain eilisaamuna tappaneen iskun ajoitus oli harkittu.

Israelin ulkoministeriön edustaja Gideon Meir kiisti kuitenkin väitteen jyrkästi. Hänen mukaansa iskusta päätettiin tiedusteluraporttien perusteella, jotka kertoivat Shehadan olinpaikan. -Ajoituksella ei ole mitään tekemistä politiikan kanssa. Iskusta tätä miestä vastaan päätettiin puoli vuotta sitten, sanoi Meir.

Meir ei myöskään usko väitteitä, joiden mukaan Hamas olisi sitoutunut itsemurhaiskuista luopumiseen. -Hamas on sitoutunut Israelin valtion hävittämiseen. Tulitaukoa ei ole eikä tule, sanoi Meir.

The Timesin mukaan palestiinalaiset päätyivät sopimukseensa tajuttuaan, miten vahingollisia itsemurhaiskut ovat palestiinalaisten asialle kansainvälisesti. Aseellisten ryhmien johtajat ovat alkaneet pelätä, että palestiinalaisten yhteiskunta repeää liitoksistaan, kun nuorten sukupolvien keskuudessa Länsirannalla ja Gazassa syntyy väkivallan kultti.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.