Mainos

Israelin ilmaisku surmasi 60 siviiliä

Israelin ilmaiskussa on kuollut ainakin 60 siviiliä, joista valtaosa on naisia ja lapsia. Raivaustyöt jatkuvat yhä ja kuolonuhrien määrän pelätään kasvavan edelleen raivauksen edistyessä. Israelin isku siviilikohteeseen on tuomittu maailmalla jyrkästi.

Yli 60 ihmistä on saanut surmansa Israelin ilmaiskussa Etelä-Libanonissa. Pommitukset tuhosivat kolmikerroksisen talon Qanan kaupungissa Tyroksen itäpuolella. Kuolleita on ainakin 60, heistä yli puolet on lapsia. Talossa asui yli sata Israelin hyökkäysten tieltä paennutta siviiliä. Isku vaati eniten uhreja kerralla Israelin pian kolme viikkoa kestäneiden sotatoimien aikana. Ainakin 37 kuolleista oli lapsia, viisitoista heistä kehitysvammaisia. Uhrimäärän uskottiin yhä nousevan.

- Pommittaminen oli niin kiivasta, ettei kukaan voinut liikkua ollenkaan, silminnähden järkyttynyt 26-vuotias Ibrahim Shalhoub kuvasi tapahtumia.

- Onnistuin pääsemään ulos rakennuksesta, ja sen jälkeen kaikki romahti. Moni perheenjäseneni jäi sisälle taloon enkä usko, että eloonjääneitä enää on.

Israelin armeijan mukaan aluetta pommitettiin, koska shiiajärjestö Hizbollahin taistelijat olivat tehneet sieltä raketti-iskuja Israelin puolelle. Armeijan komentajan Dan Halutzin mukaan heillä ei ollut tietoa siviileistä. Israel sanoi kehottaneensa alueen asukkaita lähtemään pakoon.

Illalla Israelin ilmavoimat kuitenkin vielä kyseenalaisti tapahtumien kulun sanoen, että se pommitti taloa yöllä useita tunteja ennen kuin tieto suuresta räjähdyksestä tuli.

Uusi maahyökkäys Libanoniin

Israelin maajoukot käynnistivät uuden hyökkäyksen Libanonin eteläosissa. Sotilaat ja panssarivaunut suuntaavat todennäköisesti kohti Khiamin kaupunkia, joka oli yöllä rajujen pommitusten kohteena.

Hizbollah on jatkanut iskujaan Pohjois-Israeliin. Seudun kaupunkeihin on iskeytynyt ainakin 30 rakettia, mutta kukaan ei ole tiettävästi haavoittunut. Israelin hallituksen tiedottajan mukaan raketti-iskujen tieltä on paennut jo yli 300 000 israelilaista.

Isku siviilejä vastaan tuomittiin laajalti

YK on tuominnut Isarelin ilmaiskun ja vaatii tapauksen välitöntä tutkimista. Geir Petersen, pääsihteeri Kofi Annanin henkilökohtainen edustaja Libanonissa, sanoi olevansa syvästi järkyttynyt ja surullinen kymmenien ihmisten tappamisesta Qanassa.

EU:n puheenjohtajamaa Suomi on ilmaissut järkytyksensä Israelin ilmaiskusta. Traagista tapausta ei oikeuta se, että Israel oli aiemmin kehottanut alueen asukkaita poistumaan ilmaiskujen alta, todetaan puheenjohtajamaan lausunnossa. Lausunnossa vedottiin uudemman kerran vihollisuuksien lopettamiseksi heti.

Libanonin pääministeri Fuad Sinioravaati iskun jälkeen tulitaukoa ja kieltäytyi kaikista neuvotteluista ennen sen solmimista. Hän syytti Israelia sotarikoksista.

- Tänä surun täyttämänä aamuna ei voida keskustella mistään muusta kuin välittömästä ja ehdottomasta tulitauosta sekä kansainvälisestä tutkimuksesta koskien Israelin joukkomurhia, Siniora sanoi.

Kovia sanoja käytti myös Jordanian kuningas Abdullah II, joka kutsui iskua hirvittäväksi rikokseksi.

- Tämä rikollinen hyökkäys rikkoo törkeästi kansainvälisiä lakeja, kuningas sanoi lausunnossaan.

Ranskan presidentti Jacques Chirac tuomitsi niinikään tapauksen ja sanoi sen korostavan tulitauon välttämättömyyttä. Samoilla linjoilla olivat Britannian ulkoministeri Margaret Beckett sekä EU-komissio, jotka pitivät pommitusta kauhistuttavana.

Libanon-Israelin turvallisuusvyöhyke

Israel pahoittelee siviiliuhreja

Myös Israelin hallituksen tiedottaja Mark Regev sekä opetusministeri Yuli Tamir esittivät pahoittelunsa iskusta. Israel on kuitenkin sanonut varoittaneensa asukkaita etukäteen. Pääministeri Ehud Olmertin mukaan Hizbollah käytti aluetta raketti-iskujen tekoon. Yhdysvaltain ulkoministeri Condoleezza Rice sanoi olevansa murheissaan tapahtuneen johdosta.

Sekä Hizbollah että Hamas vannoivat kostavansa Qanan tapahtumat. Hamasin edustaja Mushir al-Masri sanoi, että kaikki keinot ovat nyt sallittuja.

Mielenosoittajat tunkeutuivat YK:n päämajaan Beirutissa

Vihainen mielenosoittajajoukko on hyökännyt YK:n päämajaa vastaan Beirutissa, kertoivat silminnäkijät. Ihmiset oli saanut raivoihinsa Israelin ilmaisku Qanan kaupunkiin.

Päämajan edustalle kerääntyi noin parituhatta ihmistä. Mielenosoittajat heittelivät rakennusta kivillä, hajottivat ikkunoita ja tunkeutuivat sisään rakennukseen. AFP:n mukaan väkijoukko tuhosi irtaimistoa ja sytytti verhoja tuleen. YK:n työntekijöiden kerrottiin paenneen kellariin.

Libanonin parlamentin puhemies Nabih Berri pyysi mielenosoittajia rauhoittumaan.

-Antakaa maailmalle mahdollisuus pysyä meidän puolellamme, hän sanoi.

AFP:n mukaan Beirutin keskustaan on kerääntymässä tuhansia mielenosoittajia lisää.

Hizbollah ja Hamas vannoivat kostavansa teon ja kiihdyttävänsä iskujaan.

- Tämä hirvittävä joukkomurha, kuten muutkaan vastaavat, ei jää rankaisematta, Hizbollah ilmoitti.

-

Hamas väläytti itsemurhaiskuja Israeliin

Palestiinalaisjärjestö Hamas on uhannut hyökätä Israelia vastaan kostona Qanan pommituksesta. Hamas ei myöskään sulkenut pois itsemurhaiskujen mahdollisuutta.

-Tässä arabeja ja muslimimaita vastaan käytävässä sodassa kaikki vaihtoehdot ovat avoimia. Kaikki keinot ovat sallittuja. Tämä on rikos ja valtioterroria, jyrisi järjestön edustaja Mushir al-Masri Qanan iskusta.

Hamas on tehnyt vuonna 2000 alkaneen palestiinalaisten kansannousun aikana liki 60 itsemurhaiskua israelilaisia vastaan.

Rice murheissaan Qanan tapahtumista

Condolleezza Rice.

Lähi-idässä matkustava Yhdysvaltain ulkoministeri Condoleezza Rice sanoi olevansa murheissaan siviilien kuolemasta Israelin ilmaiskussa Qanassa. Ricen mukaan on aika saada tulitauko Israelin ja Hizbollahin välille. Hän vaati lisäksi Israelia pitämään tarkkaa huolta siitä, etteivät siviilit joudu kärsimään hyökkäyksissä.

-Uskon että on tulitauon aika. Meidän on tosiaan yritettävä saada sellainen voimaan, hän sanoi.

Rice tapasi tänään Israelin ulkoministeri Tzipi Livnin ja puolustusministeri Amir Peretzin. Israelin median mukaan Rice ei painostanut keskusteluissaan Israelia tulitaukoon. Hänen oli määrä jatkaa vielä Beirutiin, mutta matka peruttiin, kun Libanonin pääministeri Fuad Siniora kieltäytyi kaikista neuvotteluista ennen kuin alueelle on saatu tulitauko.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.