Mainos

Israelin hävittäjillä kostoisku Etelä-Libanoniin

Israelin hävittäjät iskivät tänään Etelä-Libanoniin Israelin ja Libanonin rajalla sattuneen pommiräjähdyksen jälkeen. Pommi haavoitti kolmea israelilaista sotilasta.

Hizbollah-järjestö ilmoitti myöhemmin tänään, että se oli israelilaissotilaiden partioon kohdistetun pommi-iskun takana. Päämääränä on Hizbollahin mukaan vapauttaa pieninkin Libanonille kuuluva kaistale maata, jota Israel vielä miehittää. Libanonilaisten turvallisuuslähteiden mukaan yksi israelilaissotilas kuoli pommi-iskussa, mutta tätä tietoa ei saatu vahvistettua muualta.

Israelin pääministeri Ehud Barak kuvasi radiossa tilannetta Israelin pohjoisella rajalla "erittäin arkaluontoiseksi" ja räjähdysalttiiksi. Barakin mukaan Israelin onkin vastattava tilanteeseen "voimalla ja älyllä". Israelin armeija on valmiustilassa uusien Hizbollahin hyökkäysten varalta, Barak kertoi. Pommiräjähdys sattui Har Dovissa kiistellyllä Shebaan alueella, missä Israelin, Libanonin ja Syyrian rajat kohtaavat. Räjähdyksen jälkeen Israelin sotilaat ja Hizbollahin sissit kävivät alueella tulitaistelua.

Hizbollah: Shebaa taistellen takaisin

Hizbollah juhlii Israelin keväistä vetäytymistä

Hizbollahin johtaja sheikki Hassan Nasrallah sanoi eilen, että taistelut näyttävät olevan ainoa keino saada Shebaan alue takaisin Israelilta.
-Olemme oppineet sen, ettei miehitettyjä alueitamme saada takaisin rauhanomaisin keinoin. Maat saadaan takaisin vain jihadilla (pyhällä sodalla), marttyyriydellä, verellä, uhrauksilla ja luodeilla, Nasrallah sanoi.

Israelin hävittäjät iskivät Etelä-Libanoniin Kfar Shouban kylän lähistölle kostoksi pommiräjähdyksestä. Iskujen kohteena oli Hizbollahin tarkkailuasema. Israel veti joukkonsa Etelä-Libanonista keväällä 22 vuotta kestäneen miehityksen jälkeen. Tämänpäiväinen pommi-isku oli kolmas kerta, kun Hizbollah iski Israelin joukkoja vastaan Shebaan alueella vetäytymisen jälkeen. Israel valtasi Hermonvuoren rinteillä sijaitsevan Shebaan Syyrialta vuoden 1967 sodassa, eikä se Israelin mukaan kuulu Libanonille. Libanonin ja Syyrian näkemyksen mukaan alue sen sijaan on Libanonin, ja koska Israel ei ole luovuttanut sitä takaisin, Israelin vetäytyminen Etelä-Libanonista ei ole täydellinen.

YK pitää Israelin vetäytymistä täydellisenä. YK:n mukaan Shebaa on miehitettyä syyrialaista aluetta, ja sen kohtalo voidaan ratkaista samalla, kun neuvotellaan läheisistä Golanin kukkuloista.
(STT-Reuters-AFP-AP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.