Mainos

Israelin hävittäjät iskivät Gazaan

Israelin ilmaiskussa Gazan kaupunkiin on kuollut ainakin 15 ja loukkaantunut jopa 150 palestiinalaista. Palestiinalaiset aikovat valittaa iskusta kansainväliseen rikostuomioistuimeen.

Ainakin viisitoista palestiinalaista on kuollut ja jopa yli 150 haavoittunut Israelin armeijan hävittäjän iskussa Gazan kaupunkiin varhain tänään.

Kuolleiden joukossa oli tiedon mukaan yhdeksän lasta. Palestiinalaisen äärijärjestön Hamasin ja sairaalalähteiden mukaan iskussa uhrien joukossa oli järjestön aseellisen siiven johtaja Salah Shehada, hänen vaimonsa ja kolme lastaan. Israelin armeija myöntää, että isku oli suunnattu Shehadaa vastaan.

Isku oli suurimpia Israelin tekemiä sitten palestiinalaisten kansannousun alkamisen syksyllä 2000. Joidenkin tietojen mukaan uhreja olisi 13, missä olisi mukana myös Shehadan henkivartija.

Silminnäkijöiden mukaan israelilaisen F-16-hävittäjän ohjus osui taloryhmään, jossa toimii mm. palestiinalaisten itsehallinnon poliisi. Vakavimman osuman sai kuitenkin asuintalo. Jopa viisi asuinrakennusta tuhoutui tai vaurioitui iskussa. ja useiden ihmisten pelätään hautautuneen talojen raunioihin. Sairaalalähteiden mukaan suurin osa iskun uhreista oli siviilejä, ja loukkaantuneista 15 on kriittisessä tilassa.

Arafat vaatii maailmaa tuomitsemaan iskun

Palestiinalaisten johtaja Jasser Arafat arvosteli tänään kansainvälistä yhteisöä "vaikenemisesta" Israelin ilmaiskujen jälkeen. Asiasta kertoi palestiinalaisten uutistoimisto Wafa.

-Kysyn koko maailmalta, miten se voi pysyä vaiti tällaisten rikosten edessä eikä pyri lopettamaan niitä, Arafat sanoi. Arafatin kerrottiin syyttäneen kovin sanoin myös Israelin pääministeriä Ariel Sharonia siitä, ettei tämä halua rauhaa.

Palestiinalaiset valittavat rikostuomioistuimeen

Palestiinalaishallinto valmistelee kanteen jättämistä kansainväliseen rikostuomioistuimeen (ICC) Israelin ilmaiskusta Gazaan, kertoo palestiinalaisten johtajan Jasser Arafatin edustaja.

- Pyydämme ICC:tä käynnistämään pikaisesti oikeudenkäynnin miehitysjoukkojen viime yönä tekemistä rikoksista ihmisyyttä vastaan, vakuuttaaArafatin neuvonantaja Abu Rudeina. Rudeinan mukaan palestiinalaishallinnon tapausta voidaan pitää koetinkivenä heinäkuussa toimintansa aloittaneelle tuomioistuimelle.

ICC voi selvittää ainoastaan rikoksia, jotka on tehty heinäkuusta lähtien. Israel ei ole ratifioinut vuonna 1998 solmittua kansainvälisen rikostuomioistuimen perustamissopimusta.

Sharon onnitteli armeijaa iskusta

Israelin pääministeri Ariel Sharon onnitteli armeijaansa ja ylisti Shehadan surmaamista "suureksi menestykseksi". Hän kuitenkin pahoitteli sitä, että isku vaati myös muita uhreja.

- Meillä ei tietenkään ole mitään aikomusta iskeä siviilejä vastaan, Sharon sanoi hallituksen kokouksessa. Hän kuitenkin lisäsi, että terrorismia vastaan on taisteltava.

Hamas vannoo kostoa

Israelin ulkoministeriön edustaja kuvasi iskua itsepuolustukseksi. Hamasin edustaja vannoi järjestön kostavan iskun, jota hän kuvaili "sionistiterroristien ja amerikkalaisten toteuttamaksi teurastukseksi".

Palestiinalaishallinto tuomitsi jyrkästi iskun kutsuen sitä "sotarikokseksi". Palestiinalaisten pääneuvottelija Saeb Erekat sanoi iskun olevan "pelkurimainen teko" hetkellä, jolloin neuvottelut humanitäärisestä tilanteesta ja turvallisuuskysymyksistä olivat taas pääsemässä käyntiin.

Israel on syyttänyt Shehadaa useiden itsemurhaiskujen suunnittelusta Israelia vastaan, ja turvallisuuslähteet ovat kuvanneet häntä "aikapommiksi". Hänestä oli myös kaavailtu Hamasin johtajan sheikki Ahmed Yassinin seuraajaa.

Iskut tuomittu laajalti

Yhdysvallat on arvostellut Israelin ohjusiskua Gazaan kovaotteiseksi.

Valkoisen talon lausunnon mukaan presidentti George W. Bush on kehottanut Israelia kiinnittämään huomiota toimintansa seurauksiin.

Myös Euroopan komissio ilmoitti vastustavansa palestiinalaisten "kollektiivista rankaisemista" ja vaati oikeudenkäyntien järjestämistä terrorismista syytetyille.

YK:n pääsihteeri Kofi Annankin on tuominnut iskut. Annanin mukaan Israelilla on velvollisuus kaikin keinoin välttää viattomien ihmisten surmaamista.

Tämä periaate ei Annanin edustajan mukaan toteutunut asuinrakennukseen kohdistuneessa iskussa.

Isku aiheutti mellakoita Gazan alueella. Ainakin kymmenen palestiinalaista loukkaantui yhteenotoissa israelilaissotilaiden kanssa.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

(Huomenta Suomi 23.07.2002).

(Seitsemän uutiset 23.07.2002).

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.