Mainos

Israelin hallitus kampanjoi rauhansuunnitelmaa vastaan

Israel on lähettänyt matkailuministerinsä taivuttelemaan USA:ta luopumaan rauhansuunnitelman tukemisesta. Israelin mukaan suunnitelma on uhka maan turvallisuudelle.

Israel on lähettänyt matkailuministeri Benny Elonin taivuttelemaan Yhdysvaltoja luopumaan tuesta tiekarttana tunnetulle rauhansuunnitelmalle. Israelin hallituksen mukaan suunnitelmassa kaavaitu palestiinalaisvaltio Jordanjoen Länsirannalle uhkaa Israelin tulevaisuutta.

Elon ei tapaa matkallaan presidentti George W. Bushin hallinnon edustajia, mutta keskustelee sekä senaatin että edustajainhuoneen johtajien kanssa. Sen lisäksi Elon keskustelee Bushia lähellä olevien ja Israelia raamatullisin perustein tukevien kristillisten liikkeiden edustajien kanssa.

Yhdysvaltain, Venäjän, YK:n ja EU:n laatima tiekartta esiteltiin palestiinalaisten ja Israelin johdolle lopulta keskiviikkona sen jälkeen kun pääministeri Mahmoud Abbasin hallituksen valita oli varmistunut. Uudistuksia palestiinalaisjohdossa oli pidetty ennakkoehtona suunnitelman julkistamiselle.

Suunnitelman mukaan palestiinalaisten on lopetettava heti iskut Israelia vastaan ja Israelin on vetäydyttävä asteittain palestiinalaisalueilta, joille perustetaan itsenäinen palestiinalaisvaltio ensi vuoden loppuun mennessä.

Israelin pääministeri Ariel Sharon ei ole vielä kommentoinut rauhansuunnitelmaa. Israelin hallituksen tiedottaja kuitenkin vakuutti myöhään eilen, että ministeri Elon matkaa Yhdysvaltoihin Israelin hallituksen virallisena edustajana.

Sharon valmis tapaamaan Abbasin

Israelin pääministeri Ariel Sharon sanoo olevansa valmis tapaamaan palestiinalaisten uuden pääministerin Mahmoud Abbasin. Sharonin mukaan tapaaminen voisi toteutua alkavan viikon lopulla.

Abbas oli aiemmin sanonut, että tapaaminen on tärkeää rauhanneuvottelujen aloittamiseksi uudelleen. Abbas sanoi haluavansa keskustella Sharonin kanssa uudesta tiekarttana tunnetusta rauhansuunnitelmasta.

Israelin työväenpuolueen johtaja Amram Mitzna ilmoittanee vielä tänään eroavansa puoluejohtajan tehtävästä. Israelin television tiedon vahvistaa puolueen parlamenttiryhmän johtaja Dalia Izik. Puolue kärsi tappion tammikuun parlamenttivaaleissa ja menetti seitsemän kansanedustajan paikkaa.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.