Israelin hallitus hyväksyi vetäytymisen viimeistelyn

Israelin hallitus on sopinut loppujen Gazan alueen ja neljän Länsirannan siirtokunnan tyhjentämisestä.

Israelin hallitus on antanut lopullisen siunauksensa vetäytymissuunnitelman loppuun saattamiselle. Hallitus hyväksyi äänin 16-4 suunnitelman, jonka mukaan Länsirannan pohjoisosan neljä siirtokuntaa tyhjennetään ja loput Gazassa vielä olevista siirtokuntalaisista pakotetaan pois alueelta.

Israelin joukot ovat kohdanneet tänään tiukkaa vastarintaa Katifin siirtokunnassa eteläisessä Gazassa. Siirtokunnassa olevat noin 80 perhettä ovat yrittäneet kaikin keinoin estää joukkojen pääsyn kotiensa luo. He ovat rakentaneet esteitä ja sytyttäneet tulipaloja siirtokunnan sisäänkäynnille.

Sadat Israelin poliisit ja sotilaat yrittivät häätää viimeisiä siirtokuntalaisia muun muassa puskutraktorien avulla.

Gazan palestiinalaiset haluavat parempaa elämää

Tavallisista palestiinalaisista on varmasti viime päivinä tuntunut kuin maailma olisi kääntynyt ylösalaisin: Israelin joukot ottavat yhteen Gazassa omiensa kanssa, eivät palestiinalaisten.

Israelin vetäytyminen 38 vuotta sitten Egyptiltä valloittamiltaan alueilta sekä miehitetylle alueelle rakennettujen siirtokuntien purkaminen on otettu ilolla vastaan. Kaikki poliittiset puolueet ja ryhmät ovat ehtineet pitää joukkokokouksia "voiton" vuoksi.

Ylenpalttiseen tulevaisuuden uskoon palestiinalaiset eivät näe aihetta, sillä ylikansoitetun ja rutiköyhän alueen ongelmat ovat valtavia: yli 80 prosenttia Gazan palestiinalaisista elää köyhyysrajan alapuolella. Lähtökohdat uudelle alulle ovat ajoituksen puolesta poikkeuksellisen huonot jopa Lähi-idän mittapuun mukaan syyskuussa 2000 alkaneen palestiinalaisten toisen kansannousun vuoksi.

- Nämä viisi kulunutta vuotta ovat olleet elämäni huonoimmat, sanoo 55-vuotias Abu Alaá vain 200 metrin päässä betonimuurista, joka erottaa jo lähes tyhjän Gush Katifin siirtokunta-alueen muusta Gazasta.

- Ei ole työtä. Useita ihmisiä on kuollut. Taloni on tuhottu, mies sanoo ja jatkaa toivovansa talouden parantuvan viimein.

Miljoona palestiinalaista elänyt siirtokuntalaisten ehdoilla

Khan Junisin palestiinalaiskaupungissa 14-vuotias nuorukainen, jonka nimi on myöskin Alaá, sanoo haluavansa vain mennä uimaan. Hän ei ole käynyt uimassa viiteen vuoteen, vaikka meri on aivan lähellä.

- Haluan rauhaa, haluan merisataman. Haluan, että tuhotut koulut, sairaalat ja tehtaat rakennetaan uudestaan, toteaa poika.

Tulevaisuuteen uskovaksi teiniksi Alaáta ei kuitenkaan voi sanoa, sillä hän arvelee taistelujen alkavan uudestaan 2-3 vuoden kuluessa.

Palestiinalaiset ovat kutsuneet Gazaa maailman suurimmaksi ulkoilmavankilaksi, johon on ollut suljettuina yli 1,3 miljoonaa ihmistä. Palestiinalaiset ovat eläneet noin 8500 juutalaissiirtokuntalaisen turvallisuuden ehdoilla.

Kalaan vain 30 kilometrin päähän

Esimerkiksi palestiinalaiskalastajilla ei ole ollut lupaa mennä 30:tä kilometriä pidemmälle rannasta. Heidän mukaansa kalavedet on rajoitettu kymmeneen prosenttiin niiden luonnollisesta koosta.

- Se on ollut kuin lammikko. Olemme voineet pyydystää vain kaloja, jotka ovat eksyneet sallitulle alueelle, kertoo 52-vuotias kalastaja Mohammed al-Hissi.

Al-Hissin ja hänen kollegojensa tilanteeseen tullee parannusta vetäytymisen jälkeen, mutta hänkin toistaa koko ajan varovaisuusfraasia "jos rauha pysyy".

Gazan talouden kannalta tärkeintä on, että alueen liikenneyhteydet Länsirannalle ja ulkomaailmaan parantuisivat. Kaavaillut moottoriliikenne- ja rautatiet Gazan ja Länsirannan välille ovat kuitenkin toistaiseksi vasta suunnitelmia.

(MTV3-STT-AFP-DPA)

(Seitsemän uutiset 21.08.2005)

Lue myös:

    Uusimmat